Barfoed: Kulturarv er et politisk ansvar

DEBAT: Vi har et politisk ansvar for at bevare vores kulturarv og sikre et alsidigt medieudbud, skriver Konservatives kulturordfører, Lars Barfoed. Han vil styrke fokus på public service i DR og sælge TV 2.

Af Lars Barfoed (K)

MF, kulturordfører

Kultur er vigtig for os alle. Vi bruger alle kulturtilbud i større eller mindre grad. Vi bliver alle påvirket af kunst, medier og kulturtilbud i øvrigt. Og ikke nok med at det påvirker os individuelt, det påvirker os også som samfund og som folk. Derfor kan det undre, at kulturpolitik ikke fylder mere i en valgkamp, end det gør.

Politisk ansvar at bevare kulturarven

Som konservativ er jeg optaget af generationskontrakten, altså at vi har en forpligtelse til at give vore fælles værdier videre til de kommende generationer. Og jeg er optaget af at værne om det fællesskab, vi har i Danmark, og om de mange frivillige fællesskaber, vi har i foreninger, boligkvarterer, i familien og i mange andre sammenhænge. Det er alt sammen knyttet til kultur og dannelse og dermed kulturpolitik.

Det er også på den baggrund, at man ikke bare kan lade markedskræfterne styre kulturudbuddet. Her har vi et politisk ansvar både for at bevare vores kulturarv og at sikre en fortsat udvikling samt et alsidigt medieudbud.

Der er en række konkrete kulturpolitiske målsætninger for mig som konservativ kulturordfører, der netop relaterer sig til det, og som Det konservative folkeparti vil arbejde for efter det kommende valg.

Fokus på public service i DR

Vi skal styrke fokus på public service i DR. Når DR modtager over 3½ milliarder kroner i licens hvert år, er det for at sikre et alsidigt public service udbud. Ikke for at DR i større udstrækning skal konkurrere med de private TV-kanaler, der opererer på markedsvilkår. Der er netop nedsat en kommission med Connie Hedegaard som formand, der skal vurdere public service-begrebet i en nutidig sammenhæng, hvor meget er sket på mediefronten. Deres rapport skal vi lægge til grund for et stærkere fokus på public service i DR.

Staten ejer i dag begge de to dominerende tv-selskaber, nemlig både DR og TV2. Det er for meget. Derfor skal vi sælge TV2, så staten som ejer er mindre dominerende i mediebilledet.

Underholdningsorkesteret tilbage til DR

Der blev begået en kulturpolitisk fadæse, da DR’s ledelse og kulturministeren i forening stoppede Danmarks Underholdningsorkester. Målet må være med en ny borgerlig regering at sikre Danmarks Underholdningsorkester en fremtid i DR.


Og så er der behov for på en række områder at sikre kulturarven bedre. Det skal ske gennem styrkelse af bevillingerne til museer og fortidsminder m.v. samt en handlingsplan for dansk litteratur og en styrkelse af bevillingerne til teaterscenen samt genopretning af hjemmesiden om kulturkanon.

Større international synlighed

Endelig vil vi styrke internationaliseringen af dansk kunst og kulturliv. Vi skal i højere grad være synlige ude i verden også ved at vise dansk kultur på udstillinger m.v. Og vi skal blive bedre til at tiltrække internationale kulturbegivenheder.

I alt har vi afsat 150 milliarder kroner til at styrke kulturpolitikken i vores 2020-plan for den økonomiske politik.

Forrige artikel Boghandlere: Mere balance i kulturpolitikken Boghandlere: Mere balance i kulturpolitikken Næste artikel DGI: Idræt er kulturpolitik