Specialmuseerne: Giv tilskud til aktuelle og dynamiske museer

KRONIK: Der er gode udviklingsmuligheder, når der skal laves nyt tilskudssystem for museerne. Blandt andet bør støtte baseres på museernes samfundsmæssige relevans, skriver Søren Bak-Jensen, formand for Foreningen af Specialmuseer i Danmark.

Af Søren Bak-Jensen (m.fl.)
Museumsdirektør og formand for Foreningen af Specialmuseer i Danmark

Hvis det danske museumsvæsen skulle være endnu mere innovativt, vedkommende og bredt appellerende, hvordan skulle det så være? Og hvordan kan de statslige midler på museumsområdet bidrage til at gøre det til virkelighed? De to spørgsmål er højt på den kulturpolitiske agenda, nu hvor den fremtidige fordeling af de cirka 800 millioner kroner, staten årligt investerer i museer, for alvor er sat til debat.

Beløbet, hvoraf lidt under halvdelen går til de fem statsejede museer og resten til 97 statsanerkendte museer, bliver givet med det overordnede formål at sikre væsentlig kulturarv for eftertiden og gøre denne relevant og vedkommende for mennesker i dag. Det er i høj grad op til det enkelte museum, hvordan man vil bidrage til det overordnede formål, og der er stor variation i tilgangene og resultaterne.

Login