Tidligere miljødirektør i København: Ubrugelig Deloitte-analyse kan ikke effektivisere affaldssektoren

Ny Deloitte-rapport undersøger ikke, i hvilket omfang kommunerne selv er i stand til at effektivere driften for affaldshåndtering under de nuværende rammebetingelser. Derfor er der intet belæg for dens ti effektiviseringsforslag, skriver Ib Larsen.

Som led i at implementere affaldsklimaplanen har Energistyrelsen i 2020 til 2021 ladet Deloitte gennemføre en analyse af kommunernes håndtering af husholdningsaffald. Det er gjort med henblik på at identificere effektiviseringspotentialer i den kommunale affaldsindsamling. 

Rapporten indgår som baggrundsmateriale i forligspartiernes forhandling om, hvordan den forventede prisstigning for udrulningen af de ti lovbestemte affaldsfraktioner fra husstandene kan bringes ned til 55 kroner per husholdning, som affaldsklimaplanen fastlægger. Derfor er der god grund til at kigge nærmere på rapportens indhold.

På baggrund af analysen opstilles ti effektiviseringstiltag. Problemet er bare, at de på ingen måde hænger sammen med analysen. Ingen af de ti tiltag kan udledes på baggrund af analysens resultater.

Login