Socialrådgiver: Kommune-kvoter i strid mod loven

KORT NYT: Socialrådgiver retter en skarp kritik mod kommunernes beskæftigelsesplan. Planens formuleringer presser ansatte til at holde ulovlige kvoter for førtidspension, fleksjob og sygedagpenge, lyder det.

Hvert år er kommunerne forpligtet til at lave en beskæftigelsesplan. Formuleringer som ydelserne ”skal begrænses” og ”skal nedbringes” har fået socialrådgiver Ricky Magnussen til at klage til Ombudsmanden.

Ifølge Avisen.dk mener han, at måltallene og formuleringerne i beskæftigelsesplanerne gør dem til direkte ordrer til sagsbehandlerne, samtidig med at kommunerne sætter tal på, hvor mange borgere der kan gøre brug af de offentlige ydelser.

”Det er simpelthen i lodret i strid med loven, der siger, at hver sag skal behandles individuelt, at formulere kvoter på den måde,” siger Ricky Magnussen til Avisen.dk.

Ricky Magnussen har indsamlet dokumentation fra blandt andet Høje Taastrup, Svendborg, Silkeborg, Aalborg, Gribskov, Silkeborg, Egedal, Slagelse og Faxe Kommuner, og han ser en sammenhæng.

”Der er en rød tråd fra de meget bastante formuleringer i kommunernes beskæftigelsesplaner og til mange af de afslag, sagsbehandlerne giver,” siger Ricky Magnussen.

Borgmester og medlem af KL's bestyrelse Michael Ziegler (K) står uforstående over for anklagen. Han ser det som "ordkløveri".

”Det er ikke en kvote. Hvis der kommer en borger, der har krav på en ydelse, så får han den. Der er ikke noget i vejen for at bruge ordet ”skal”, når det står under en overskrift, der hedder ”Mål”,” siger Michael Ziegler.

Login