Hædret for løft af syddanske virksomheder

ALTINGET I EU: Region Syddanmark vil med udnævnelsen som Europæisk Iværksætterregion 2013 skabe endnu bedre vilkår for det lokale erhvervsliv. Blandt andet ved at styrke selvstændigheden helt ned i folkeskoleklasserne.

Det lokale erhvervsliv - og i særdeles underskoven af små og mellemstore virksomheder (SMV), der hver dag kæmper for at tiltvinge sig ordre på et stadig mere globaliseret marked - er det altoverskyggende fokus for arbejdet på Region Syddanmarks EU-kontor.

Men de er også gode til det - i Esbjerg, Aabenraa, Assens, og hvor væksten ellers finder sted. Faktisk så gode, at Region Syddanmark i sidste måned modtog en pris for arbejdet: Prisen som Europæisk Iværksætterregion (EER) blev givet som anerkendelse af syddanske virksomheders og øvrige erhvervsaktørers evne til at skabe konkrete og innovative forretningsløsninger som kilde til vækst.

"Der følger ingen penge med. Men i høj grad europæisk opmærksomhed," siger direktør for det syddanske kontor i Bruxelles, Jonas Groes, og forklarer, at der bag begrebet "europæisk opmærksomhed" gemmer sig en mulighed for på sigt at få fingrene i rigtige penge.

Første pris til Danmark
Det er i øvrigt første gang, at prisen, der uddeles af EU's Regionsudvalg, EU-Parlamentet og EU-Kommissionen i fællesskab, gives til en dansk region. Hæderen forpligter imidlertid også regionen til at tænke kreativt fremadrettet, når en europæisk jury mod slutningen af 2013 rejser til det syddanske for at undersøge, hvad der så er sket siden sidst.

"En af de væsentlige initiativer, der kommer som led i udnævnelse er, at det skal gøres nemmere for iværksættere at komme i gang. Vi kalder det "One-Shop-Stop", som helt simpelt betyder, at iværksættere kan nøjes med at gå ét sted hen for at få de oplysninger, som de har brug for," fortæller Jonas Groes.

Derudover skal en konkurrence på folke- og erhvervsskolerne inspirere unge helt ned i de yngre klasser til at kaste sig over et liv som iværksætter. Hvordan projektet konkret skal udfoldes defineres i disse uger.

Direktør Jonas Groes forklarer, hvordan EU-kontorets mål er at tilstræbe, at europæiske projektmidler ender hos klynger, kommuner, uddannelsesinstitutioner og offentlig og private virksomheder i Syddanmark.

I de bestræbelser har EU-projektet Enspire EU, hvor regionskontoret er leadpartner, spillet en væsentlig rolle. Projektet skal fremme europæernes iværksætterlyst igennem identifikationen af de 15 bedste europæiske initiativer, der støtter op om nye iværksættere. Og med 3 syddanske initiativer ud af listens i alt 15 bidrag, er det ifølge koordinator og fundraiser i Vejle Kommune, Sonja Hansen, et vidnesbyrd om, at regionen løser opgaven flot.

"Vejle arbejder målrettet med iværksætteri, og i den forbindelse har det været utroligt givende at være med i Enspire EU-projektet. Generelt ser jeg det som en stor fordel at deltage i EU-projekter, der i sidste ende er til gavn for alle implicerede, idet projekterne bidrager til udvikling, netværk og vækst," fremhæver hun.

Bureaukrati afskrækker virksomheder
Men hvilke opgaver er det ifølge Jonas Groes nødvendigt at hjælpe virksomhederne med at løse?

"Der kan være forskellige issues omkring formidling og dokumentationskrav, som afskrækker virksomhederne," siger han og fremhæver de rigide krav til udbudsdokumentation som det største problem.

Dog er der med EU-Kommissionens nye udspil på netop udbudsområdet lagt op til, at det fremover kan blive lettere for SMV'er at byde ind på offentlige opgaver.

"Reglerne er meget mere bureaukratiske, end de burde være, men jeg mener, at det med de nye forslag på udbudsområdet går den rigtige vej," siger direktøren.

Læs mere om kommunernes kamp mod EU-bureaukratiet her

Login