Handikappede æder kommunale besparelser

ØKONOMI: KL og landets socialchefer slog sidste år alarm over udgiftsstigningen på det specialiserede område. Handikap-organisationerne udråbte det som en hetz, men tonen er nu anderledes mild.

Fronterne stod stejlt før økonomiforhandlingerne mellem regeringen og kommunerne i 2010, hvor KL og formanden for socialcheferne, Ole Pass, flere gange skabte store overskrifter i medierne.

De slog fast, at udgiftsstigningen på det specialiserede socialområde måtte tøjles langt mere håndfast (se faktaboks).

Formanden for Danske Handikaporganisationer, Stig Langvad, kaldte i løbet af foråret debatten for en regulær hetz rettet mod handikappede. Han betegnede på et tidspunkt udmeldingen fra Ole Pass for "noget af det mest forfærdelige," han havde hørt fra en mand, der er sat til at administrere det sociale område.

Men da 2010 var omme, stod det klart, at udgiftsvæksten var stoppet og mere til.
Hvor udgifterne de foregående år steg med en milliard fra år til år, faldt udgifterne på det specialiserede socialområde fra 2009 til 2010 med en halv milliard fra 44,8 mia. til 44,3 mia. kr. i 2010.

I dag er Stig Langvad dog mere positiv, også selvom han ser på den hårde opbremsning.

"Vi har rakt armene frem. Handikappede betaler også skat, og Danmark er jo fra EU's side blevet pålagt, at der kommer balance mellem indtægter og udgifter. Så det er godt, at kommunerne har fået styr på økonomien på dette område. Vores tilgang er dog stadig, at kvaliteten stadig skal være i orden," siger Stig Langvad.

Pass: Vi satte en vigtig debat i gang
Han slår fast, at det er for tidligt at udråbe kommunernes nye kurs som en katastrofe for det specialiserede socialområde, der dækker over udgifter til børn, unge og voksne med særlige behov både fysisk eller psykisk.

Faktisk betegner han sig selv som positivt afventende.

"Ud over at kommunerne nu kan overholde deres budgetter, så er jeg positiv, fordi kommunerne nu siger de rigtige ting. De taler om at forebygge, så man undgår dyre anbringelser. De nævner tiltag, hvor man effektiviserer på en begavet måde," siger Stig Langvad.

Ole Pass har i dag ikke fortrudt sine udmeldinger.

"Jeg er glad for, at min provokation dengang virkede. Min pointe var, at hvis målet om nul-vækst i kommunerne skulle nås, så kunne man ikke have hellige køer, som dette området har været," siger Ole Pass.

Login