Borgmestre: Stort servicedyk uden nye skatter

SKAT: Kommunerne vil hæve skatten langt over det tilladte. Nogle kommuner skal derfor neddrosle eller droppe skattestigninger. Men det bliver dyrt for den lokale service, lyder det fra flere borgmestre. Rige kommuner bør sænke skatten, mener de.

Årets fælles kommunale skatteregnskab ser ikke ud til at gå op for 2013, og det kan ramme den offentlige service i kommunerne hårdt.

Sådan lyder det fra en række af landets borgmestre, der alle har varslet at hæve skatte med et tocifret millionbeløb.

Økonomiaftalen mellem KL og regeringen giver mulighed for, at kommunerne tilsammen kan hæve skatterne med 250 mio. kr. Men 22 kommuner har i alt ansøgt Økonomi- og Indenrigsministeriet om at hæve skatten med 612 mio. kr., mens fire kommuner omvendt har søgt om at sænke skatten med 196 mio. kr.

Kommunerne har dermed ansøgt om en samlet skatteforhøjelse på 412 mio. kr. Dermed skal kommunerne med KL som moderator i gang med at få det samlede regnskab til at gå op - enten ved at nogle af skattestigningerne droppes, eller andre kommuner sænker skatten, så andre kommuner kan hæve den.

Hjørring Kommune ligger helt i top med sin ansøgning om at hæve skatten med 87 mio. kr. - svarende til én procent. Arne Boelt (S) er borgmester i kommunen. Han mener, at det vil være meget problematisk, hvis kommunen ikke får lov til hæve skatten.

"Enten kan vi effektivere eller sænke serviceniveauet, men vi har nået grænsen for begge områder. Vi er klart en af de kommuner, der har tabt mest på de nye fordelingskriterier i udligningsreformen. Fakta er, at vi kun har fået 0,2 procent mere i bloktilskud, mens priser og lønnen er vokset med 1,7 procent," siger han til Altinget | Kommunal.

Ifølge Arne Boelt ligger Hjørring Kommune allerede 6.000 kr. under landsgennemsnittet pr. folkeskoleelev og 4.000 kr. under landsgennemsnittet på hver enkelt daginstitutionsplads.

Sænk skatten  
Nogenlunde samme udfordringer har man i Slagelse Kommune. Her har man regnet sig frem til, at der skal findes besparelser for 150 mio. kr. i 2013 - og endnu flere i 2014. Derfor har man ansøgt om at hæve skatten med 55 mio. kr. fra næste år.

Borgmester Lis Tribler (S), der også sidder i KL's bestyrelse, håber på solidaritet hos velhavende kommuner.

"Kommuner, der har et stigende skattegrundlag, bør være solidariske med hinanden. Vi må kigge på, hvem der har mest behov for at hæve skatten, og så må de kommuner, der har plads i budgettet, sænke skatten, så vi samlet når i mål," siger hun uden dog at ville pege på, hvilke kommuner der har råd til at give en hjælpende hånd.

Hun peger også på udligningssystemet som hovedårsagen til, at kommunen har ansøgt om at hæve skatten.

"De generelle skatteindtægter i kommunerne har været stigende, og derfor er balancetilskuddet sat tilsvarende ned. Men når vi her i kommunen har vigende skatteindtægter, og balancetilskuddet samtidig bliver lavere, fordi andre kommuner har stigende skatteindtægter, rammer udviklingen meget skævt," pointerer hun.

Login