Vindmølleindsustrien skal komme til fornuft

REPLIK: Jan Hylleberg skal ikke være fortørnet over, at vindmølleindustrien modtager 2 milliarder i støtte, mens kul- og olieindustrien modtager langt mere. Tilskuddene til de fossile brændsler sikrer nemlig vores konkurrenceevne, skriver Kirsten Nielsen fra Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller.

Af Kirsten Nielsen
Medlem af Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller og talsmand for Kappelgruppen

Kære Jan Hylleberg, direktør i Vindmølleindustrien:

I denne søde juletid sender og modtager vi jo alle en masse hilsener - både til familie, nære og mere perifere venner. Jeg vil da heller ikke undlade at sende dig en julehilsen med ønske om en god jul. Og da jeg ved, at julemanden giver rundhåndede gaver til de mange vindmøller, behøver du dog ikke at få yderligere ønsker med på vejen i den henseende.

Men desangående har jeg lige kigget lidt i din udsendte julepost. Bl.a. skriver du til folketingsmedlem Mikkel Dencker (DF) i Altinget.dk, at vindmøllerne i Danmark kun fik godt to milliarder kroner i støtte i 2012 - mens, skriver du, der er mange andre, der har fået endnu større gaver, hvilket du er noget fortørnet over. Bl.a. fordi kul og olieindustrien ifølge din opfattelse er blevet begunstiget med omkring syv milliarder!

Godt for konkurrenceevnen 
Må jeg i den forbindelse minde dig om, at tilskuddene til vindmølleinvestorerne glider lige ned i foret, eller i julesokken om du vil, medens "tilskuddene" til de fossile brændsler jo er en reducering af de hjemlige energiafgifter til transportsektoren, industrien, landbruget, gartnerier, osv. Afgiftsreducering, som er nødvendig for, at disse erhverv overhovedet kan være konkurrencedygtige i en global verden.

Altså en reducering af afgifter der er medvirkende til, at vi stadig kan fastholde hjemlige arbejdspladser i de pågældende erhverv!

Og du glemmer vist også, kære Jan Hyllebjerg, at de mere end 5000 vindmøller, der er i Danmark, kun bidrager med sølle 4-5 procent af vort samlede energiforbrug, men alligevel får de omkring 2 milliarder kroner i direkte tilskud.

Skulle de fossile energiformer, som dækker omkring 75 procent af vort energiforbrug, modtage samme tilskud som vindmøller, set i forhold til den procentdel, de leverer af energi, jamen, så skulle de faktisk have en direkte støtte på omkring 35 milliarder! Så, kære Jan Hylleberg, jeg tror derfor ikke, at du skal skrive til julemanden og klage over de gaver, som vindmøller i dag begunstiges med. 

Skjulte gaver til vindmøllerne 
Derudover får møller jo også "skjulte" gaver, såsom eksempelvis en opgradering af el-nettet, som er en nødvendighed for, at man kan håndtere vindmøllernes ustabile leverancer af elektricitet. I den henseende skal det heller ikke glemmes, at møllernes ustabile energiproduktion også betyder, at når vinden sover, tvinges vi til at importere elektricitet fra vore nabolande til høje priser, medens vi til gengæld må eksportere elektriciteten til lave priser, når det blæser.

Der er måske mange positive ting at sige om vindmøller, men hver gang nogen formaster sig til at sige noget negativt om dem, stemples de som mennesker, der blæser på klimaforandringer og på klodens vel. Må vi ikke snart være fri?

Vindmøllerne skal ud på havet 
Skulle jeg ønske mig noget af julemanden, så er det, at Vindmølleindustrien og Danmarks Vindmølleforening endelig kommer til fornuft og lytter til de borgere, som er trætte af at skulle leve op ad de industrielle vindmøller. Skal denne strid bilægges, skal møllerne ud på havet.

Måtte julefreden omsider sænke sig over vindmøllerne.

Rigtig glædelig jul, Jan Hylleberg.

Forrige artikel Ressourcestrategien er meget mere end klima Ressourcestrategien er meget mere end klima Næste artikel CO2-reduktion: Global inspiration til lokale løsninger CO2-reduktion: Global inspiration til lokale løsninger