Vigtigt med ambitiøs og håndfast gennemførelse af 2030-pakke

DEBAT: Det lykkedes natten til fredag at få 28 ender til at mødes i en sløjfe, der binder EU’s klima- og energipolitik sammen frem mod år 2030. Nu gælder det om, at kommissionen tager faste skridt herfra og sikrer, at ambitionerne bliver ført ud i livet. Det skriver Jørgen Skovmose Madsen, leder af Dansk Energis kontor i Bruxelles.

Af Jørgen Skovmose Madsen
Leder af Dansk Energis kontor i Bruxelles

Natten til fredag lykkedes det at få 28 ender til at mødes, da EU’s stats og regeringschefer blev enige om EU's energi- og klimamål frem mod 2030. Ingen er i tvivl om, at det i sig selv var en bedrift, at det lykkedes at binde sløjfen og lande en aftale. Her har der ligget en stor indsats fra både regeringen og klimakommissær Connie Hedegaard.

Et bindende mål på 40 procents reduktion i udledning af drivhusgasser, et EU-mål om, at 27 procent af energiforbruget skal komme fra vedvarende energi, og et indikativt mål på 27 procent forbedringer i energieffektivitet i 2030, var det, der kunne nås enighed om.

Selvom målene ikke blev så ambitiøse, som store dele af erhvervslivet (ikke mindst energisektoren) havde håbet på, var det vigtigt at lande aftalen nu. Det er det ikke mindst for at undgå yderligere usikkerhed om EU’s energi- og klimapolitiske retning inden en ny kommission sætter sig til rette i næste uge.

Færre investeringer i vedvarende energi
Bagtæppet for EU's 2030-mål er, at private investeringer i vedvarende energi i Europa er faldet med over 60 procent fra 2011 til 2013, viser nye tal fra Bloomberg.

Tal for samme periode viser markante stigninger i Kina, hvor der alene i 2014 allerede er investeret for mere end 54 mia. USD i vedvarende energi. I Europa er der investeret for 34 milliarder kroner i samme periode. På et tidspunkt, hvor op mod 80 procent af de europæiske kraftværker nærmer sig pensionsalderen, er det afgørende, at de fælles klimamål udstikker en retning for de energiinvesteringer, der rækker 20-40 år ud i fremtiden.

Energiinvesteringerne er særligt vigtige for Danmark. I 2013 slog energieksporten rekord med 67 milliarder kroner. Vores EU-nabolande er de største aftagere, og alene Storbritannien og Tyskland købte dansk energiteknologi for 25 milliarder kroner i 2013. Derfor er ikke mindst EU’s politiske retning afgørende for danske virksomheder, der beskæftiger sig med f.eks. vedvarende energi og energieffektivitet.

Vigtigt med faste skridt fremad
Nu bliver det afgørende, at planen for udmøntningen af målene bliver ambitiøs og konkret. Her vil den nyudnævnte EU-Kommission spille en helt afgørende rolle. Første pejlingsmærke bliver den vejledning, som den nye Kommission som en af sine første opgaver skal udarbejde til medlemslandene om, hvordan de skal gennemføre en del af de beslutninger, der er truffet i 2030-aftalen fra i fredags.

Det ligger fast, at medlemslandene vil blive bedt om at udarbejde nationale strategier for blandt andet vedvarende energi, energieffektivitet og infrastrukturudbygning. Men som nævnt er hverken målet for vedvarende energi eller målet for energieffektivitet direkte bindende for medlemslandene, så det er stadig uvist, hvordan man vil sikre, at alle lande bidrager positivt til opfyldelse af målene.

Skal 2030-rammen derfor blive en succes, er det afgørende, at den nye Kommission udstikker klare retningslinjer for, hvad man forventer af medlemslandene, og at man ligeledes fremlægger en klar plan for, hvordan man vil håndhæve en tiltrækkelig ambitiøs gennemførelse.

EU skal være førende på vedvarende energi
Her vil det vise sig, om den nye energi- og klimakommissær, Cañete, vil være lige så ambitiøs som Connie Hedegaard. Indtil videre har den nye kommissionsformand, Jean Claude Juncker, meldt ud, at EU skal være førende i verden på vedvarende energi, og at det sammen med energieffektiviseringer skal mindske EU’s energiimport.

Med andre ord har vi nu fået et ankerpunkt for EU’s 2030 energi- og klimpolitik. Vi håber, at Kommissionen vil stille klare og ambitiøse krav til medlemslandene, og at medlemslandene har modet til at holde hinanden op på de forpligtelser, der indgås.

Endelig må Europa-Parlamentet insistere på en klar og målbar gennemførelse, både når parlamentarikerne skal forhandle konkret lovgivning med medlemslandene og ved at holde Kommissionen fast på den forholdsvist ambitiøse strategi, Jean Claude Juncker har udstukket.

Forrige artikel Danmark skal gå forrest i kampen for bedre klima Næste artikel Behov for grøn omstilling uden sorte løsninger Behov for grøn omstilling uden sorte løsninger