Vi vil være statens biogas-partner

DEBAT: Fuld udnyttelse af biogassektorens potentiale kræver dels en tilstrækkelig afregningspris og dels partnere, der har viden og kapital til at investere. Det mener Bjarke Pålsson fra Naturgas Fyn.

Af Bjarke Pålsson
Adm. direktør, Naturgas Fyn

Hvis der skal gang i omfattende udvikling af den danske biogassektor, skal der være nogen, der sætter udviklingen i gang. Regeringen har med sit udspil til et energiforlig taget hul på en del af diskussionen, men selvom der er mange gode takter i oplægget, så er det ikke helt nok. Biogas har potentialet til at blive en meget vigtig del af den grønne løsning på fremtidens energibehov. Men det kræver, at rammebetingelserne bliver justeret, så udviklingen kan blive sat i gang.

Der er to parametre, som skal være opfyldt, før vi kan sikre, at biogassektoren bliver i stand til at bidrage til vores fælles energibehov med sit fulde potentiale: For det første skal der være en rimelig økonomi i produktionen, opgraderingen samt distributionen af biogas, og for det andet skal der være partnere, som har den fornødne viden og kapital til at foretage omfattende investeringer i udviklingen.

Nøglen til at løse udfordringerne ligger hos politikerne, men politikerne skal ikke gøre hele arbejdet. Hos Naturgas Fyn vil vi gerne løfte vores del.

De to forudsætninger for succes
Vores ambition er, at vi vil være økonomisk involveret i 50-75 procent af alt det biogas, som bliver opgraderet i Danmark - både i forhold til produktion, opgradering og distribution. Vi har omfattende erfaring med gas og viljen og midlerne til at kunne investere i nye projekter. Vi er klar til at blive en stærk partner for udviklingen af biogas, og dermed bane vejen for et grønt samfund. Men der er som sagt stadig to bump på vejen.

Det første handler om at sikre afregningsprisen på biogas. I udspillet til energiforliget er der lagt op til at forbedre den nuværende afregningspris, men det er formentlig ikke helt nok til at få økonomi i projekterne. Politikerne er derfor nødt til at se på afregningsprisen igen. Den skal ikke være meget højere men trods alt højere end det nuværende udspil.

Den anden udfordring handler specifikt om, hvilke investeringer de kommunale gasselskaber må involvere sig i som halv-offentlig virksomhed. For selvom vi har både viljen og midlerne til at investere i udviklingen af biogas, så tillader naturgasforsyningsloven ikke, at vi investerer i produktion af biogas. Der er derfor brug for en mindre justering af loven, så vi netop får muligheden for at investere i produktion af biogas, lige som vi i dag kan investere i opgradering. Det skal sikre udviklingen af lønsomme biogasprojekter og er et led i udviklingen af gasbranchen mod en grøn fremtid.

Til at begynde med kræver det politisk vilje i det kommende energiforlig, men hvis politikerne tager det første skridt, så vil vi gerne love, at vi står klar til at tage de næste.

Den potentielle gevinst er klar: Vi kan skabe en helt ny industri i Danmark, som ikke bare skaber arbejdspladser og eksportmuligheder, men også bringer os et skridt nærmere det grønne samfund. Det er en chance, vi ikke har råd til at spilde.

Forrige artikel CO2-neutral biomasse er begrænset CO2-neutral biomasse er begrænset Næste artikel Realisme i klimadebatten, tak! Realisme i klimadebatten, tak!