Vækst rimer også på grønt

DEBAT: Trods tabte job i vindmølleindustrien, skal vi ikke droppe fokus på den grønne vækst. Vi bør hellere udforske de danske kompetencer og muligheder på området, skriver Anders Stouge.

Af Anders Stouge
Vicedirektør i Dansk Energi

Kan det overhovedet lade sig gøre at skabe vækst ud af det grønne? Flere blev pludselig i tvivl, da det for nylig blev kendt, at Danmark umiddelbart kommer til at miste en række job inden for vindmølleindustrien.

Men jeg vil nok mene, at der er rum for at nuancere debatten. Man kan jo nøgternt starte med at konstatere, at andre virksomheder inden for samme branche ansætter folk i Danmark. Herefter kan vi konstatere, at næsten uanset hvordan vi vender og drejer det, går den globale trend mod mere vedvarende energi, større brug af energieffektive produkter og systemløsninger på energiområdet. Det er drevet af et stigende globalt energibehov og en oliepris, der fremover med stor sikkerhed vil stige.

Den amerikanske energiadministrations seneste Energy Outlook fra begyndelsen af januar peger på en forventning om, at olieprisen vil fortsætte opad i de kommende år. Et andet blik i krystalkuglen har med vores nærmarkeder at gøre. Alene EU-landenes forpligtelse om at øge andelen af vedvarende energi til 20 pct. i 2020 vil trække en masse aktivitet med sig. Ikke bare som følge af opstillingen af nye solcelleanlæg og vindmølleparker, men også som følge af alle de parallelle og nødvendige investeringer i transmissionsledninger, et smartere elsystem etc.

Billigt eller dyrt?
Her opstår tvivlen dog igen. Vil alle disse investeringer ikke blot dræne andre for muligheder for at skabe vækst og udvikling? Vil det ikke betyde, at vi vækstmæssigt er lige vidt eller ringere stillet?

EU-Kommissionen har forsøgt at give et svar på dette i sin Energy Roadmap 2050. Konklusionen er klar: Investeringer i en markant omstilling af energisystemet frem mod 2050 kan samlet set blive billigere, end hvis vi bare fortsætter ud af det fossile spor. Med andre ord får vi plads til flere aktiviteter i vores nationale budget, hvis vi vælger omstillingsvejen.

Man kan naturligvis diskutere hastighed og dosering. For hvem siger, at vi skal gøre det hele på en gang? Det debatterer de danske energipolitikere i øjeblikket, og den første dosering og tempoet bliver lagt fast i den energiaftale, vi alle har ventet meget længe på.

Det væsentligste for at kunne skabe vækst i energisektoren er ikke kun at sætte underskrifter på en energiaftale. Det væsentligste er, at der bliver sikkerhed om retningen, og at energierhvervet kan stole på de rammer, som politikerne opstiller.

Hvordan skaffer vi pengene
Uanset partifarve er der et ønske om, at vi skal ned ad omstillingsvejen, og den er brolagt med tunge investeringer. Som realiteterne er i dag, kræver disse investeringer partnerskaber med institutionelle investorer, og de tøver, når der ikke er klarhed for investeringerne på mere end et par års sigt. Derfor er det tvingende nødvendigt, at vi får et energiforlig, som giver ro i maven, og som viser vejen længere end til næste sving. Ellers bliver den grønne omstilling og vækst ikke en realitet.

Hvis vi ser videre ud på det europæiske marked, oplever vi meget stor forskel mellem markedssignaler og politiske signaler. Med en CO2-kvotepris i konstant fald giver markedet signal om at investere sort frem for grønt. Det stiller krav til det danske formandskab om at presse på for politiske signaler, der giver et bedre CO2-marked med højere priser, hvilket også vil være godt for udviklingen i PSO-omkostningen.

Vækst kommer gennem innovation og partnerskaber
Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi ser energisektoren i Danmark som en væsentlig vækstmotor. Energisektoren er i dag innovationspartner for en stor del af det øvrige danske erhvervsliv, forskningsmiljøer, myndigheder etc. Det danske varemærke, samspil mellem mange forskellige energiarter og -teknologier, er det energi-innovatorium, som resten af verden skeler til. Og det er helt centralt for vores fremtidige fælles vækst- og indtjeningsmuligheder.

Det er naturligvis trist, når vi mister job i specifikke virksomheder, men vi må holde fast i, at vi har en lang række vækstmuligheder og kompetencer på energiområdet. Det glemmer vi ofte i den noget unuancerede debat, vi har nu. En debat, der i min optik, er et symptom på, at vi er famlende, blinde på det ene øje, og at Danmark ikke har en klar strategi for, hvordan vi får vækst ud af den grønne omstilling.

Derfor lancerer Dansk Energi i løbet af foråret en vækstudredning, der stiller skarpt på den bredspektrede vækst, der allerede skabes og kan vokse i energierhvervene på tværs fra energiselskaber til eksportører af energiteknologier. Der er ingen grund til, at ideen om grøn vækst skal begraves med de tabte job. Lad os hellere udforske de særlige danske muligheder, kompetencer og kreativitet, der giver energi til vækst.

Forrige artikel Stenalderen stoppede ikke, fordi verden løb tør for sten Stenalderen stoppede ikke, fordi verden løb tør for sten Næste artikel Den dyre olietønde….