V forhindrede økonomisk smæk til solcelleejere

DEBAT: Klimaministeren reagerede for langsomt på solcelleboomet, hvilket har efterladt et milliardhul i statskassen. Og nu forsøger ministeren at tørre ekstraregningen af på dem, der allerede har investeret i solceller i tiltro til eksisterende regler, skriver Lars Christian Lilleholt (V).

Af Lars Christian Lilleholt
Klima- og energiordfører for Venstre 

Det tog klimaminister Martin Lidegaard (R) et halvt år at lave et udspil til nye støtteregler for solceller. I juni meddelte ministeren, at de gældende regler – nettomålerordningen og favorable skattefradrag – var for lukrative og ikke kunne vare evigt. Først i november kom klimaministeren med et udspil.

I mellemtiden var antallet af solcelleanlæg firdoblet, og ministerens nøl efterlader et milliardhul i statskassen frem mod 2020.

Ekstraregningen er uacceptabel 
Klimaministeren forsøgte at lukke hullet ved at udskrive en årlig ekstraregning på 5.000 kr. eller mere til de knap 40.000 husstande, der havde købt solcelleanlæg i tiltro til de eksisterende regler – på trods af ministerens løfter om ikke at lovgive med tilbagevirkende kraft. Derudover ville klimaministeren udskrive ekstraregninger til danskerne og virksomhederne for at finansiere den nye støtte til solceller fremadrettet.

Det er fuldstændig uacceptabelt, at Martin Lidegaard først skaber en milliardregning ved bare at se måbende til, mens salget af solceller eksploderer, for derefter at forsøge at tørre en kæmpe ekstraregning af på dem, der har investeret i god tro. Derfor kunne Venstre under ingen omstændigheder acceptere klimaministerens udspil.

V sagde nej til tilbagevirkende kraft
Venstre gik til forhandlingerne for at holde klimaministeren fast på sit løfte om, at solcelleejerne skulle kunne sove trygt om natten. Derfor sagde Venstre klart nej til at ændre forholdene for danskere, der har investeret i solceller i tillid til, at reglerne ikke ville ændre sig.

Venstre sikrede, at der i solcelleaftalen ikke lovgives med tilbagevirkende kraft. De knap 40.000 familier, der for manges vedkommende har investeret over 125.000 kr. i et solcelleanlæg i tillid til de gældende regler, vil få 20 år med uændrede vilkår.

Venstre sikrede også, at den samlede regning for virksomhederne og danskerne går samlet i nul. Endelig medvirkede Venstre til, at der med de fremadrettede støtteordninger fortsat er et gunstigt marked for solceller i Danmark.

Forrige artikel Finanslovs-kikser fremmer elvarme Finanslovs-kikser fremmer elvarme Næste artikel At satse på skifergas er som at tisse i bukserne At satse på skifergas er som at tisse i bukserne