Udvikl – opfind eller dø!

DEBAT: Det kan blive fatalt at vælge den billigste og nemmeste løsning på energiområdet. Det er nødvendigt med en holdningsændring til, hvordan vi producerer og bruger energi, skriver dagens debattør, Erik Skaarup fra Bølgekraftforeningen.

Af Erik Skaarup,
Formand for Bølgekraftforeningen

En dramatisk og tilsyneladende pessimistisk indledning. Men den er desværre reel nok. Der er brug for en helt nødvendig holdningsændring for hele verdenssamfundet. Det må ske hurtigst muligt og må tages seriøst for vor arts mulighed for overlevelse. Det handler om overforbrug, forurening, klimaændringer og Jordens snart knappe ressourcer på råstoffer til energi og fødevarer.

Foruden jobbet som formand for Bølgekraftforeningen er jeg også formand for Dansk Opfinderforening: En opfinder er optimist og mener, at intet er umuligt, og at alt kan løses. Det har i hele historien vist sig, at virkeligheden altid har overgået fantasien. Så der er håb, men ting tager tid.

Energien er den vigtigste faktor. Med energi kan vi omforme stoffer til andre og nye og løse forureningsproblemer. Kul kan blive til olie og naturgas til fødevarer, beskidt og giftigt vand til rent drikkevand og så videre. Energi er nøglen til det hele. Energien er denne tids hvide guld. Selvfølgelig skal vi ikke kun bruge store energimængder til alt, hvor en lettere og måske mere direkte vej findes. Den er sandsynligvis også billigere.

Den hurtige og billigste løsning kan blive den dyreste og fatale
Det bringer mig frem til en anden vigtig ting - prisen. Der tales af politikerne og mange fagfolk om, at vi skal vælge billigere løsninger for ikke at blive sat af i konkurrencen med produktionen andre steder i verden.

Set ud fra et meget snævert perspektiv synes dette fornuftigt nok, men i det lange løb holder det overhovedet ikke. Ting er langt mere komplicerede og har rigtig mange facetter og side påvirkninger, der igen har side påvirkninger.

Men det er lige så svært som at forudsige vejret over længere tid. Det giver større og større usikkerhedsparametre, men vi må og skal forsøge. Mange myter og kortsigtet tankegang får folk til at træffe forkerte valg. Der kræves en helt ny indstilling og tankegang, hvis det skal lykkes.

Et eksempel på denne tankegang: Hvad forurener mest - en plasticpose eller en papirspose? De fleste vil mene en plasticpose, der ligger og skæmmer i naturen til forskel for en papirspose af træfibre, der indgår i naturens kredsløb, men nej. Papirsposen forurener mest. Der anvendes uhyre varmemængder til papirfremstilling.

Holdningsændring nødvendig
Uden at blive kedelig må jeg igen nævne tankegangs- og holdningsændring. Noget der er vanskeligt og desværre tager tid. Derfor denne kontante start-overskrift.

Da energiforbrug blandt andet kan måles i massen (vægten) gange hastighed, er vægtfaktoren meget vigtig. Alt skal ned i vægt hvis muligt. Dette gælder særdeles i transportsektoren.

Man skal tilstræbe at få alt ned i vægt. Det sparer virkeligt på energiforbruget. Altså skal man starte med at spare energi over hele spekteret, hvor man kan.

Man skal for vedvarende energis vedkommende på længere sigt satse på ren solenergi, der starter med ren sol, varme, vind og til sidst bølgeenergi. Biomasse er ikke så godt af forureningsmæssige årsager.

Ifølge International Energy Angency (IEA) vil der være olie til ca. 40 år, gas til ca. 50 år, uran til ca. 60 år og kul til ca. 100-120 år. Disse tal tager IKKE hensyn til, at den tilbageværende mængde f.eks. af olie for en stor del ligger i oliesand, der kræver meget energi for at hente den olie frem. Toget er kørt - fra perronen.

Forrige artikel Ingen grund til CO2-panik! Ingen grund til CO2-panik! Næste artikel Hvem kan vække regeringen? Hvem kan vække regeringen?