Tid til opfølgning på klimatopmødet

DEBAT: Det blev mest til hensigtserklæringer og meget få forpligtigelser på klimatopmødet COP19 i Warszawa. Seniorrådgiver i Folkekirkens Nødhjælp Mattias Söderberg kommer her med nogle bud på, hvad anbefalingerne fra topmødet skal betyde for Danmark.

Af Mattias Söderberg
Seniorrådgiver Folkekirkens Nødhjælp

Årets klimatopmøde, COP19, er slut. Det blev en nervepirrende afslutning, der trak ud mere end et døgn. Selv om der var lange og svære forhandlinger, lykkedes det ikke at presse ambitionen op, og nu står vi med en aftale, der mest indeholder hensigtserklæringer.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) havde fået en svær, men vigtig opgave. Sammen med Ugandas finansminister skulle han lede forhandlingerne om klimafinansiering. De gjorde det godt, og der kom også en beslutning. Men som alle andre beslutninger består teksten mest af opfordringer og meget få forpligtelser.

Klimafinansiering
Hvis nogen skal følge anbefalingerne for klimafinansiering fra COP19, må det være de mest ambitiøse lande. Danmark er en klimaduks på mange måder, og vi må derfor forvente, at Martin Lidegaard nu tager hjem fra Warszawa og kigger beslutningen igennem for at se, hvad anbefalingerne betyder for Danmark. Her er nogle af mine bud på den danske opfølgning. Aftalen fra Warszawa opfordrer de rige lande til at:

- Øge klimafinansieringen med offentlige midler. I en dansk kontekst må det betyde, at klimapuljen skal stige i de kommende år.

- Præsentere toårige planer, for hvordan stigningen af klimafinansieringen skal se ud. Danmark skal lave sin første plan i 2014.

- Sikre en balance mellem støtte til klimatilpasning og reduktion af udslip. Med tanke på, at Danmark indtil nu har prioriteret reduktion af udslip hvert år, er det tid til at sikre et større fokus på tilpasning.

Mod en global aftale i Paris 
Aftalen handler ikke kun om finansiering. Der var også mange beslutninger om planerne hen mod en global aftale, der gerne skal vedtages i 2015. Men også her blev det mest til hensigtserklæringer og opfordringer.

Hvis de mange pæne ord bliver implementeret, kan COP19 nok levere et konkret resultat og tydelige skridt hen mod øgede globale klimaambitioner. Men der er selvfølgelig også en risiko for at lande vælger de nemme løsninger og kun leverer det, de skal, og ikke mere.

Nu bliver det derfor vigtigt, at nogle lande går foran og viser, at aftalen skal tages alvorligt. Som formand for forhandlingerne om klimafinansiering vil det for eksempel klæde Martin Lidegaard allerede i næste års finanslov at levere en tydelig stigning i den danske klimapulje.

Forrige artikel DF: Drop støtten til vindmøllerne DF: Drop støtten til vindmøllerne Næste artikel Duplik til elfenbenstårnet Duplik til elfenbenstårnet