Smart Grid på kinesisk

DEBAT: Kinesisk kapital skal sikre, at Danmark kan få fuldt udbytte af vores ekspertise på Smart Grid-området. Sådan lyder det fra de Konservatives energiordfører Mike Legarth, som opfordrer regeringen til at bruge det kinesiske statsbesøg til at sikre fremtidige investeringer.

Af Mike Legarth 
Energiordfører, Konservative 

Den nyligt indgåede energiaftale stiller store krav til energisystemet, da vi frem mod 2050 har forpligtet os på en total grøn omstilling. En omstilling, der kræver en stor indsats fra alle involverede i den danske energisektor. I Danmark har vi generelt et velfungerende energimarked med veludviklet viden, som på langt de fleste parametre kan måle sig internationalt. Denne viden og erfaring giver et godt udgangspunkt for indfrielse af den grønne målsætning, og især vores viden på Smart Grids tegner lyst for fremtiden. 

Smart Grid er en samlebetegnelse for indretningen af fremtidens elnet. Smart Grid bliver for energien, hvad internettet er for kommunikationen. Vedvarende energi uden Smart Grids er som biler uden veje. Navnet Smart Grid – altså "smarte" og "intelligente" elnetværk indikerer, at den nuværende energiinfrastruktur er uintelligent. Produktion af nye vedvarende energiformer kræver nye løsninger. Smart Grids er endnu ikke færdigudviklede løsninger på forestående strukturelle udfordringer, men her må vi sætte effektfuldt ind i forhold til at nå vores mål om en totalt grøn omstilling i 2050. 

Unik mulighed
Smart Grid giver ikke de store uenigheder på tværs af folketingssalen. Alle er enige om fornuften i at satse på Smart Grid, og det er vi som Konservative også. Også energibranchen er begejstrede for Smart Grids, og der arbejdes allerede i dag med teknologien. Danmark ligger lunt i svinget, når det kommer til udviklingen af Smart Grid, men succesen kommer ikke af sig selv. Men en storslået mulighed har nu meldt sin ankomst. 

For første gang nogen sinde kommer et kinesisk statsoverhoved på besøg i Danmark, og besøget kan have store positive konsekvenser for dansk økonomi. Kina er et land i massiv vækst, også når det kommer til grøn energi, hvor man på bl.a. på vindenergi er gået fra at producere 346 MW i 2000 til langt over 40.000 MW i 2010. Med det kinesiske statsbesøg åbnes døren for investeringer i milliardklassen og muligheden for at bevare vores position som en af de førende teknologiudviklere på området.

På Smart Grids står vi over for en samfundsøkonomisk fremtidig investering på omkring 10 milliarder kroner. Og netop her skal vi bruge statsbesøget på at sikre, at den kinesiske kapital efterfølgende kommer vores virksomheder til gode. Så kære regering; det er tid til at handle klogt.

Forrige artikel Skifergas i Danmark? Nej tak! Skifergas i Danmark? Nej tak! Næste artikel Besparelser med god effekt er kodeordet