Sådan kan landbruget reducere klimabelastningen

ANBEFALINGER: Torsdag fremlagde regeringens Natur- og Landbrugskommission sine anbefalinger. Her kan du læse forslagene til, hvordan landbruget kan reducere CO2-udslippet.

Ifølge regeringen skal de samlede drivhusgasudledninger reduceres med 40 procent i 2020. Det forudsætter, at landbruget bidrager til at reducere klimabelastningen.

Her kan du læse den af regeringen nedsatte Natur- og Landbrugskommissions anbefalinger til, hvordan landbruget kan hjælpe, så regeringens målsætning bliver realiseret: 

Anbefaling 19: Reduktion af landbrugets drivhusgasemissioner

Der mangler incitamenter, der fremmer klimaindsatsen i landbruget, og som samtidigt understøtter innovation og udvikling af ny teknologi. Det kræver en ny tilgang, hvor udledningen af drivhusgasser kan opgøres på bedriftsniveau, og hvor reguleringen målrettes drivhusgasemissioner frem for at lægge restriktioner på produktionens størrelse.

Der skal derfor udvikles en model, der på en simpel måde kan øge landmandens viden om de forskellige kilder til drivhusgasudledning på bedriften, f.eks. med udgangspunkt i oplysninger fra eksisterende gødningsregnskaber. Et nyt bedriftsregnskab for drivhusgasser vil give landmanden mulighed for at tilpasse produktionen og tage højde for belastningen af klimaet.

Regnskaberne skal være frivillige for landmændene, men der skal gives en tilskyndelse til reduktion af drivhusgasudledningerne via en udviklings- og demonstrationsindsats inden for teknologistøtteordningerne. Dermed understøttes også udviklingen af en ny samlet emissionsbaseret regulering, hvor der fastsættes grænseværdier for drivhusgasemissioner fra husdyrbrug.

Også når det gælder arealanvendelsen kan landbruget bidrage mere til klimaindsatsen. Derfor skal der, i samspil med hensynet til at skabe mere natur og et bedre vandmiljø, gøres en større indsats for reducerer udledningen af drivhusgasser gennem tilpasninger i arealanvendelsen. 

Login