Ny tysk regering har store klimaambitioner - og dansk erhvervsliv skal slå til, siger Lykke Friis

En ny tysk vicekansler, der flager med Dannebrog, og store ambitioner på klimaområdet åbner nye muligheder for dansk erhvervsliv. Det fortæller tysklandskender Lykke Friis, som opfordrer dansk erhvervsliv til hurtigst muligt at få læst den 177 siders lange tyske regeringsaftale. 

Dansk erhvervsliv kan godt finde læsebrillerne frem.

Den nye tyske regering bestående af socialdemokratiske SPD, liberale FDP og miljøpartiet De Grønne er blevet enige om en aftaletekst på 177 sider.

De 177 sider beskriver den nye regerings arbejde de næste fire år. Og det vil være en stor fordel for dansk erhvervsliv at vide, hvad der står på de mange sider.

Det fortæller tysklandskender og direktør for Tænketanken Europa, Lykke Friis.

"Dansk erhvervsliv skal selvfølgelig især læse afsnittet om klima og energi. Man kan se, hvad Tyskland kommer til at gøre med hensyn til udfasning af kul, grøn strøm og satsninger på brint. Det står der alt sammen meget detaljeret," siger hun.

{{toplink}}

Politisk fire-års-kalender

En hurtig scanning af regeringsaftalen viser, at ordet ”wind” optræder 16 gange, og det er absolut positive nyheder for verdens førende vindkraftsnation, lyder det. Især fordi en anden vedvarende energikilde er udelukket.

"Der er ingen tvivl om, at toget nu kommer til at køre. Mange i dansk erhvervsliv har spurgt mig, om tyskerne ikke kommer til at ændre deres beslutning om atomkraft, men det står jo sort på hvidt, at det ikke kommer til at ske. Atomkraft får ikke noget comeback i tysk politik. Men ikke nogen tvivl om, at det er en klimaaftale og en klimaregering," siger hun.

I aftalen er der en ambition om, at inden 2030 skal mindst 80 procent af al strøm være grøn.

Den nylige genopblussen af corona kan dog bremse ambitionsniveauet, forklarer Lykke Friis.

"Corona kommer alt andet lige til at betyde, at selvom en tysk regering vil være meget ambitiøs om at få sat gang i forskellige ting - ikke mindst på klimaområdet - så kan det jo føre til, at nogle ting bliver forsinket," siger hun og fortsætter:

"Det tager al energien fra en regering, der ikke engang er tiltrådt endnu. Den har allerede skullet holde krisemøde, før den er tiltrådt. Det er mig bekendt ikke sket før i historien."

Om ikke andet er der god grund til at tage regeringsaftalen seriøst. En analyse fra medievirksomheden Bertelsmann viser, at 80 procent af politikken i de tyske koalitionsaftaler er blevet omsat til konkret handling over de sidste to regeringsperioder.

Med andre ord er der altså tale om en decideret drejebog over de næste fire år i tysk politik.

Og drejebogen kan blive endnu mere relevant, når der næste år er valg i fire tyske delstater til Forbundsrådet, som er et slags senat, der skal godkende lovforslag fra Forbundsdagen. Målinger viser, at SPD kan få flertal i Forbundsrådet.

"Der vil dermed være større sandsynlighed for, at politikken kan gå igennem. Det bekræfter kun nødvendigheden i, at dansk erhvervsliv får sig et overblik over de 177 sider," siger Lykke Friis.

Vicekansler flager med Dannebrog

Udover at den førte politik kan vise sig at være gavnlig for den danske eksport, kan toppolitikernes kendskab til Danmark ligeledes blive en fordel.

Den nye kansler Olaf Scholz er tidligere overborgmester i Hamborg og har dermed været vant til at samarbejde tæt med Danmark, når det kommer til handel.

Og den nye vicekansler og klimaminister Robert Habeck, som er medformand i De Grønne, bor i Flensborg og har studeret i Roskilde. Hans børn har gået i dansk skole, og ude foran hans hjem hænger en dansk vimpel.

"Vi får simpelthen ikke en regering, der har antennerne mere rettet mod Danmark, end den her regering, hvor både kansleren og vicekansleren har tætte relationer til Norden. Det gælder om, at vi udnytter dem og rækker hånden frem," siger Lykke Friis.

Et forsøg på at udnytte det er ved at lave eksportfremstød i Tyskland. I november besøgte flere ministre, erhvervsorganisationer og virksomheder Berlin. Lykke Friis deltog også.

"Det stod meget klart, at var der noget, som tyskerne var interesseret i, var det klima og digitalisering," siger hun og fortsætter:

"Jeg vil da håbe, at der bliver fulgt op meget hurtigt, fordi det var jo sådan, at der var et flertal udenom regeringen, som inden sommerferien pålagde regeringen at lave en ny tysklandsstrategi. Det vil da være oplagt at få det gjort nu. Det kan kun gå for langsomt. Hvorfor ikke prøve på at se, om man kan lave et dansk-tysk klimapartnerskab?"

Der er tidligere blevet luftet tanker fra DI og udenrigsministeren om at systemeksportere klimapartnerskaber. Og Hamborg har rakt ud efter en grøn aftale med Danmark, fortæller Lykke Friis.

"Så der er mange tegn på, at tyskerne gerne vil os. Men vi skal nok også fra dansk side slå til og blive konkrete. Kampen om den tyske regerings opmærksomhed er ret voldsom," siger hun.

{{toplink}}

Ikke noget digitaliseringsministerium i denne omgang

På digitaliseringsfronten er den nye regeringsaftale ikke lige så konkret og ambitiøs som på klimaområdet.

Det fremgår af papiret, at den nye regering ”vil fremme centrale digitale teknologier og forbedre vilkårene for teknologiske iværksættervirksomheder”. Men noget egentligt digitaliseringsministerium bliver det ikke til.

"Mange havde nok håbet på endnu mere angående digitalisering. Et digitaliseringsministerium, der skulle koordinere hele processen omkring digitalisering, kom ikke igennem. Det er nu blevet placeret i Transportministeriet," siger Lykke Friis.

Hun er overrasket over, at der ikke er skabt et digitaliseringsministerium, da det var en af FDP’s store mærkesager i valgkampen. Til gengæld er FDP blevet tildelt Transportministeriet med ansvar for digitalisering.

"Det havde givet en ny dynamik med sådan et ministerium. Jeg ved ikke om, digitalisering og trafik passer så godt sammen, men okay, jeg har engang været minister for både ligestilling, klima og miljø. Så jeg skal måske ikke tale," siger den tidligere V-minister med et grin.

Ifølge Lykke Friis er der dog en grund til, at der ikke er flere konkrete initiativer på digitalisering.

"Føderalstaten komplicerer det. Mange af de ting, der skal gennemføres omkring digitalisering, ligger på delstatsplan. Skal de for eksempel indføre et Aula-system, er det en delstatskompetence," siger hun.

Dog fremgår det, at den nye regering vil udfase faxmaskiner i det offentlige. Også her kunne Tyskland lade sig inspirere af Danmark, der flere gange er blevet kåret til verdensmester i offentlig digitalisering af FN.

Forrige artikel Jakob Nielsen 50 år – en journalistisk mester Jakob Nielsen 50 år – en journalistisk mester Næste artikel Serieopfinderen Henrik Stiesdal: ”Vi skal fandeme bare gøre noget ved det elendige klimaproblem” Serieopfinderen Henrik Stiesdal: ”Vi skal fandeme bare gøre noget ved det elendige klimaproblem”