Ngo’er ser fornuften i ny ministertitel. Et men spøger dog i kulissen

Det giver god mening, at det er udviklingsministeren, som skal stå for den globale klimapolitik, lyder det fra flere ngo’er. Klimakrisen påvirker nemlig i høj grad forholdene i det Globale Syd. Der er dog et men.

Tidligere klima- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) bliver udviklingsminister. Men det bliver ikke et endeligt farvel til klimapolitikken for Dan Jørgensen – tværtimod. Ud over udviklingssamarbejdet får han også ansvar for global klimapolitik.  

Og det er på mange måder oplagt, lyder det fra flere udviklingsorganisationer.  

“Der er ingen tvivl om, at der er en snæver sammenhæng mellem de to emner, og den er stigende i takt med at flere bliver drevet ud i fattigdom med baggrund i klimaforandringer og klimaskabte naturkatastrofer,” skriver Rasmus Stuhr Jakobsen, der er direktør i Care Danmark og formand for Globalt Fokus i en mail til Altinget. Derfor mener han, at den nye sammensætning er god.  

Samme toner kommer fra Planbørnefonden: 

“Vi ser hver dag konsekvenserne af klimaforandringerne i de lande, hvor vi arbejder, i blandt andet Sahel-regionen og på Afrikas Horn. Tørke, oversvømmelser og andre naturkatastrofer har store konsekvenser for børn og unges liv og muligheder for at få uddannelse, mad og vand. Derfor giver samtænkningen af de to områder god mening,” lyder det fra direktør Dorthe Petersen.

Hvad med udvikling classic

Men ud over den indledende optimisme, er nogle organisationer opmærksomme på, at opprioriteringen af klima kan betyde, at andet må træde mere i baggrunden. For selvom klima i mange tilfælde hænger sammen med andre indsatser, er der stadig tilfælde, hvor der er tale om mere klassiske udviklingsinitiativer, hvor klima ikke spiller nogen synderlig rolle. 

Generalsekretær i Red Barnet, Johanne Schmidt-Nielsen, skriver i en mail til Altinget, at hun ikke håber den nye fordeling fører til en nedprioritering af andre dagsordener som eksempelvis pigers rettigheder og uddannelse. 

“Men det er positivt, hvis vi med et ministerium for udvikling og global klimapolitik kan sikre, at kampen mod klimaforandringer og udviklingsarbejdet samtænkes endnu tættere, hvor det giver mening,” skriver hun.  

Det med pengene...  

At nogle udviklingsorganisationer er optagede af, om klima bliver opprioriteret på bekostning af andre emner, handler også i høj grad om penge. For når Danmark har givet klimabistand, er pengene ofte kommet fra udviklingsbistanden. Og det er en praksis, som ngo’erne længe har kritiseret.  

Derfor understreger Johanne Schmidt-Nielsen også, at den nye fordeling ikke må betyde, at man tager endnu flere penge fra bistanden og bruger på klima:  

”En ressortsammenlægning må heller ikke føre til yderligere udhuling af udviklingsbistanden – klimabistanden skal være nye og additionelle midler,” lyder det. 

I Cisu, der ellers glæder sig over det øgede fokus på de globale klimaudfordringer, håber sekretariatsleder Jeef Bech også, at der kommer flere penge, så man både kan arbejde med klimaudfordringerne og rettigheder for sårbare og fattige mennesker. 

I regeringsgrundlaget fremgår det, at regeringen vil fremlægge en plan for, hvordan Danmark kan leve op til vores løfter om klimabistand til verdens fattigste. I forlængelse af det skal en ny minister se nærmere på, hvordan “risikovillige offentlige midler kan bruges som middel til at geare flere private midler”. 

Særligt det sidste ser Planbørnefonden nogle interessante perspektiver i, og de er glade for, at regering vil se nærmere på nye “innovative tilgange og finansieringsmuligheder”. 

"Behovene for støtte til udvikling, klimatilpasning og nødhjælp er enorme. Det ser vi frem til at samarbejde med den nye minister om,” lyder det fra Dorthe Petersen.  

{{toplink}}

Forrige artikel Travl slutspurt i Folketinget: Tre energi-lovforslag skal hastebehandles inden jul Travl slutspurt i Folketinget: Tre energi-lovforslag skal hastebehandles inden jul Næste artikel Med en flyafgift på 100 kroner går Danmark højere end Sverige og Norge Med en flyafgift på 100 kroner går Danmark højere end Sverige og Norge