Efter kaotisk forløb: Løkke og Aagaard lukker tre havvindmølleprojekter

Regeringen lukker nu den omdiskuterede åben dør-ordning for havvindmøller endegyldigt. Det sker forud for et samråd i Folketinget onsdag, hvor udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og klimaminister Lars Aagaard skal stå skoleret over for en samlet opposition.

Regeringen trækker nu stikket på de sidste tre havvindmølleparker under den omdiskuterede åben dør-ordning.

Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse tirsdag aften.

”Vi har tryktestet alle muligheder for at justere åben-dør ordningen, så den kunne bidrage til at sikre mere grøn strøm hurtigt og inden 2030. Det var ønsket fra branchen og fra oppositionens side, da ordningen blev sat i bero. Det har desværre vist sig ikke at være muligt,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) i pressemeddelelsen.

Dermed sættes et punktum i et kaotisk forløb, der potentielt kunne have givet Danmark utrolig meget mere grøn strøm fra havvind.

Dødsstød til havvindmølleprojekter

For et år siden - i december - var der ifølge Energistyrelsen ellers ikke noget problem med den 25 år gamle åben dør-ordning, der skulle give virksomheder lettere mulighed for at opsætte havvind. Men efter et møde mellem Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, Erhvervsministeriet og EU-Kommissionen to måneder senere, fik piben en anden lyd.

Her blev det nemlig vurderet, at “ordningen, navnlig først til mølle-princippet i kombination med markedsudviklingen, kunne være i strid med EU-retten".

{{toplink}}

Det fik regeringen til at sætte ordningen i bero. Kort fortalt, fordi man mente, at havvind var blevet så attraktiv at opføre, at der reelt var tale om ulovlig statsstøtte, når virksomheder via et først til mølle-princip kunne få tildelt arealer til havvindmøller uden at betale for dem.

Regeringens beslutning betød dødsstødet til 24 havvindmølleprojekter i sommer.

Løkke afviser fordækt spil

Til stor undren havde regeringen dog tre projekter, som den ønskede at arbejde videre med i håb om, at de kunne realiseres.

Siden kom det frem, at udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) havde sat sig selv i spidsen for arbejdet med havvindmølleprojekterne.

Og i oktober måtte udenrigsministeren på et samråd i Folketinget afvise, at han har givet særbehandling til Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) og deres planer om en stor havvindmøllepark langt ude i Nordsøen, selvom en lang række andre projekter, der er ansøgt efter samme ordning, var blevet afvist.

{{toplink}}

Onsdag får Løkke så selskab af klimaminister Lars Aagaard (M) og erhvervsminister Morten Bødskov (S), når ni partier i Folketinget vil have en forklaring på det kaotiske forløb om åben dør-ordningen, der er endt med at lukke ned for potentielle havvindmølleprojekter på stribe.

De vil også høre, hvilke løsninger regeringen nu arbejder på for at få fart på havvindmølleudbygningen, der ikke just går efter planen:

Tidligere på året valgte regeringen også at sætte det store prestigeprojekt med en energiø i Nordsøen på pause. Og tidligere på ugen nedtonede klimaminister Lars Aagard i et interview med Børsen forventningerne til, hvad den danske stat kan tjene på et kommende udbud af havvind.

Partierne vil på samrådet også have regeringens ministre til at svare på, om der mon har været andet end EU-retlige hensyn på spil i forløbet om åben dør-ordningen?

”Endelig vil udvalget gerne have bekræftet, hvorvidt ministrene kan afvise, at regeringen har undersøgt en begrundelse for at lukke åben dør-ordningen med sigte på at lave en koncessionsordning eller lignende ordninger, som skulle sikre staten en større indtægt på havvind,” lyder et af spørgsmålene, som venter Løkke, Aagaard og Bødskov.

Skuffet industri

I industrien er der skuffelse over forløbet og regeringens beslutning.

”Processen omkring åben dør-ordningen har været meget ærgerlig, og det er en trist og skuffende nyhed, at regeringen nu helt vil lægge den i graven,” siger Esben Thietje Mortensen, fagchef for energi i Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse.

Green Power Denmark kalder forløbet et ”frustrerende kapitel i dansk havvindshistorie”.

”Virksomhederne stod ellers klar til at investere i havvindmøller uden udgifter for staten, og de havde ansøgt efter gældende regler. Nu er det hele lukket ned, og dermed går forbrugerne glip af meget store mængder billig, grøn strøm,” siger Thomas Aarestrup Jepsen, direktør for vedvarende energi-produktion i Green Power Denmark.

Green Power Denmark har tidligere vurderet, at alle den ansøgte projekter efter åben dør-ordningen kunne give op til 15 gigawatt grøn strøm. Det svarer til en mangedobling af det nuværende niveau og kan forsyne millioner af husstande.

Samrådet med udenrigsministeren, erhvervsministeren og klimaministeren er klokken 12-14 onsdag.

Forrige artikel Se listen: Her er årets mest læste debatindlæg på Altinget Klima Se listen: Her er årets mest læste debatindlæg på Altinget Klima Næste artikel Regeringen kommer ikke til at foreslå CO2-afgift på landbruget før sommer Regeringen kommer ikke til at foreslå CO2-afgift på landbruget før sommer