Klimaminister: Drama med åben-dør-ordning vil have begrænset effekt på klimamål for 2030

Tirsdag var klimaminister Lars Aagaard (M) i sit første samråd om åben-dør-ordningen, der er blevet sat på pause for muligvis at være i strid med EU-regler. Her afviste ministeren, at sagen vil få stor betydning for Danmarks arbejde mod at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent inden 2030.

Det er svært at spå. Særligt om fremtiden.

Men alligevel forventer klimaminister allerede nu, at beslutningen om at sætte åben-dør-ordningen i dvale vil have "begrænset effekt" på Danmarks mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent inden 2030.

Det fortalte han på sit første samråd som klimaminister, hvor han skulle gøre rede for processen omkring beslutningen om at sætte åben-dør-ordningen på pause.

"At gøre åben-dør-ordningen til en forudsætning for at leve op til 70-procents målet vil være faktuelt forkert," lød det fra Lars Aagaard under samrådet.

Han uddybede svaret med, at opsætningen af vindmøller gennem åben-dør-ordningen ikke er det, der har afgørende betydning for, om vi når klimamålet for 2030.

"Meget af det, der driver 70-procents målet, er afbrænding af fossile brændsler. Og der kører ikke færre biler på vejene af, at man sætter åben-dør vindmøller op. Så min forventning vil være, at effekten i forhold til 70-procents målet vil være meget, meget lille," sagde ministeren på samrådet.

Risiko for strid med EU-retten

Der har været stor politisk bevågenhed omkring den såkaldte åben-dør-ordning, siden den blev sat på pause i starten af februar.

I 25 år har virksomheder nemlig haft mulighed for at sætte vindmøller op gennem denne ordning. Nu er der så opstået tvivl om, hvorvidt ordningen er i strid med EU's regler om statsstøtte, og derfor er den sat på pause. Det oplyser Energistyrelsen.

Beslutningen betyder, at i alt 33 ansøgninger om danske havvindprojekter indtil videre må blive liggende i skrivebordsskufferne. Og det er en alvorlig situation for den grønne omstilling, erkendte klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) i starten af februar, da beslutningen blev taget.

I en pressemeddelelse slog den nye minister fast, at han er "dybt frustreret" over, at Danmark står i den situation "i en tid, hvor vi har så meget brug for mere grøn energi".

"Men regler skal overholdes, og jeg respekterer, at Energistyrelsen skal handle på en risiko for strid med EU-retten," tilføjede han.

{{toplink}}

Klimaet som den store taber

Siden beslutningen om at sætte åben-dør-ordningen på pause sendte chokbølger gennem Folketinget og dansk erhvervsliv, har flere politikere og aktører sat spørgsmålstegn ved forløbet op til beslutningen, og hvorvidt det er regeringen eller EU, der har rejst tvivl om ordningen til at begynde med.

Det var blandt andet også derfor, at ministeren var kaldt i samråd tirsdag eftermiddag. Her slog han fast, at det er Energistyrelsen, der har vurderet, at ordningen kan være i strid med EU-regler, og at han "jagter hurtig afklaring".

"Det er en alvorlig situation for den grønne omstilling. Men det havde været endnu mere alvorligt, hvis der var sket noget ulovligt," sagde han til samrådet.

Selvom Lars Aagaard under samrådet afviste, at situationen vil få store konsekvenser for Danmarks 70-procents mål, var flere af klimaordførerne til samrådet dog mere skeptiske omkring sagens effekt på de danske klimaambitioner.

Mens Samira Nawa (R) udtalte, at sagen efterlader "klimaet som den helt store taber", slog Signe Munk (SF), der havde indkaldt til samrådet, fast:

"Det vil uundgåeligt have betydning for Danmarks klimapolitik, for vi risikerer at miste tempo."

Forrige artikel En særlig metode vil stå for halvdelen af CO2-reduktionerne, når landbruget pålægges en klimaafgift. Nu peger Klimarådet på en risiko ved at bruge den  En særlig metode vil stå for halvdelen af CO2-reduktionerne, når landbruget pålægges en klimaafgift. Nu peger Klimarådet på en risiko ved at bruge den Næste artikel Grønne organisationer afviser klimagevinst ved liberalisering af affaldsforbrænding Grønne organisationer afviser klimagevinst ved liberalisering af affaldsforbrænding