Klimaforandringer er ikke menneskeskabte

DEBAT: Klimaforandringer er ikke et resultat af menneskelig aktivitet. Vi skal derfor snarere se på, hvad vi kan gøre for at forhindre og afbøde ulykker forårsaget af ændrede vejrforhold. Det mener Per Dalgaard (DF), der efterlyser fornuft og saglighed i klimadebatten.

Per Dalgaard
Klima- og energiordfører, Dansk Folkeparti

Den på mange måde spændende klimadebat er et emne, som altid har optaget folk. Mere eller mindre intenst og bevidst. Helt tilbage i vores fortid, hos Neandertalerfolket, hos stenalderfolket og hele vejen op gennem historien, har mennesker og deres udvikling været underlagt naturens luner. Det vil sige klimaets skiftende vejrforhold.

Klimaet forandrer sig uden påvirkning
I gennem alle disse tusinder af år har menneskeheden lært at tilpasse sig de skiftende forhold og været tvunget til det. Lige fra varme perioder til de istider og mellemistider vi har oplevet. Selv før der overhovedet var nogen form for menneskelig aktivitet, der kunne ses og måles, har naturen gennemløbet mange kolde og varme perioder. Lad mig blot minde om vikingernes bosætning af Grønland i år 982, hvor der var så varmt, at der kunne dyrkes korn og kartofler. Man medbragte køer og grise og levede et godt liv i mange år. Uheldigvis forandrede klimaet sig helt af sig selv, og det skete uden nogen påvirkning fra menneskelig aktivitet.

Fokus på at forhindre vejrskabte ulykker
I dag er mange overbeviste om, at de klimaforandringer vi nu ser, skyldes menneskelig aktivitet. Det tror Dansk Folkeparti ikke på. Altså at denne ændring af klimaet hovedsagelig skyldes menneskelig aktivitet. Vi vil derfor hellere se på, hvad der kan gøres for at forhindre ulykker som følge af de ændrede vejrforhold, som vi ser i dag. Bygge dæmninger, afvandingsarealer, vandkanaler, forhindre, at der udstykkes grunde på lavtliggende områder, og i det hele taget forholde os fornuftigt og teknisk til de muligheder, vi i dag har, for at afbøde uheldige følger af ændrede, ekstreme vejrforhold.

Fornuft og saglighed efterlyses
At et fiktivt tal på en 2 graders grænse skulle afholde naturen fra at fortsætte med disse 'gamle' klimaændringer, er næsten at tro på guddommelighed. Dansk Folkeparti ønsker fornuft og saglighed i klimadebatten. Ikke kun følelser.

 

Forrige artikel Valget og klimaet Næste artikel Klima med hovedet under armen Klima med hovedet under armen