Ja tak til flere store varmepumper i fjernvarmen

REPLIK: De optimistiske udtalelser fra Energinet.dk harmonerer ikke med virkeligheden. Det kan typisk ikke betale sig at etablere en varmepumpe i fjernvarmen i dag, skriver Jesper Koch, analysechef i tænketanken Grøn Energi.

Af Jesper Koch
Analysechef i tænketanken Grøn Energi

Ifølge Carsten Vittrup, Energinet.dk, kan det åbenbart ”ubetinget betale sig at bruge mere strøm i varmeproduktionen, end tilfældet er i dag”. Men denne optimistiske udtalelse passer desværre ikke med virkeligheden. For det kan typisk ikke betale sig at etablere en varmepumpe i fjernvarmen i dag. Faktisk er der ikke etableret et eneste varmepumpeprojekt i 2014!

Kunne det betale sig, ville der i dag være langt flere end de få store varmepumper (samlet effekt på 10MW-el ), vi har i dag. For fjernvarmesektoren er kendt for at handle hurtigt, når det drejer som om at skaffe lave og konkurrencedygtige varmepriser.

Hovedproblemet er først og fremmest de nuværende el-tariffer, PSO- og elafgifter. Desuden er anlægsprisen for en varmepumpe ganske høj, og endelig er byggetiden ofte ret lang.

Det er ærgerligt, at økonomien ikke er god nok, når nu samfundsøkonomien typisk er god for de store varmepumper i fjernvarmen. Og det er ærgerligt, at Danmark ikke får den ønskede synergi mellem el- og fjernvarmesystemet.

I Grøn Energi tror vi dog på, at der nok skal komme gang i de store varmepumper i fjernvarmen. Men det kræver, at politikere og elselskaber hjælper til. For vi skal have bragt driftsudgifterne i de store varmepumper ned.

Grøn Energis forslag til det er, at:

  • Fjern PSO-tariffen på el til store varmepumper! Varmepumper er jo i lige så høj grad en grøn forsyning som vindmøller.
  • Lad første års produktion fra en varmepumpe tælle som energibesparelse. Der bør være samme regler som for solvarmeanlæg, der i dag etableres i fjernvarmen.
  • Skabe intelligente og lavere eltariffer.

Hvis disse udfordringer løses, vil vi give håndslag på, at fjernvarmesektoren sætter turbo på etableringen af masser af store varmepumper.

 

Forrige artikel Radikale: Vi må ikke glemme klimapolitikken Radikale: Vi må ikke glemme klimapolitikken Næste artikel Siemens: Vindenergi skal frigøres fra subsidier Siemens: Vindenergi skal frigøres fra subsidier
Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Minister skal i samråd om kontroversiel forskningsrapport om bundtrawling, Transportudvalget rejser til Tyskland og to partier på højrefløjen mødes i weekenden. Her er, hvad du skal holde øje med i den kommende uge.