Hvor er solcellerne?

DEBAT: Energistyrelsen nævner kun stedmoderligt solceller i deres energiscenarier for fremtiden. Det er mærkeligt, for solceller vil i fremtiden kunne levere meget billig el, skriver energi og klimaordfører, Steen Gade (SF).  

Af Steen Gade
Energi og Klimaordfører, SF

Når den nuværende energiaftale udløber i 2020, skal der udvælges ét blandt fire scenarier om dansk energis fremtid. Energiscenarierne er udarbejdet af Energistyrelsen, som skal have stor ros for et ambitiøst og nødvendigt arbejde mod at synliggøre forskellige scenarier. 

I gennemgangen af scenarierne, der i store træk går ud på at vælge mellem teknologierne vindenergi, biomasse og brint, er det relevant at spørge: Hvor er solcellerne? Solceller nævnes meget stedmoderligt i rapporten.

Solceller er mere end huller i budgettet
Det er ret mærkeligt, for solceller er mere end blot huller i Danmarks budgetter, de vil i fremtiden kunne levere meget billig el. I Energistyrelsens solcellestrategi fra 2010 fremgår det, at solceller vil få privatøkonomisk interesse i 2020. Samme skrivelse peger på solceller som konkurrencedygtige samfundsøkonomisk i 2030. De tal er dog forældede, og jeg forventer, at økonomien er endnu bedre nu. Derfor ser det ud til, at vi mangler et scenarie med meget mere solenergi.

Mere solenergi betyder, at forsyningssikkerheden kan forstærkes med denne teknologi i samspil med vindenergi, da sæsonen for mest vind og sæsonen for flest solskinstimer ligger forskudt.

Med inddragelse af solceller vil det være muligt at hæve ambitionsniveauet for energiscenarierne og endnu hurtigere udfase de fossile brændsler af dansk energi. Da flere sektorer under alle omstændigheder står overfor elektrificering, kan solceller levere det energiinput, som erstatter den fossile energi før end beregnet.

Solceller kan gøre EU uafhængig af fossile brændsler
Solceller er som energikilde også en mulighed for at mindske afhængigheden af biomasse, som i scenarierne ikke nødvendigvis svarer til, hvad Danmark selv kan levere. Herved vil Danmark i langt højere grad være stillet som uafhængig af energiimport ved biomasse, hvilket både kan forekomme dyrt og ikke nødvendigvis bidrager til en vision om 100 procent vedvarende energi. Biomasse kan i stedet anskues som en del af overgangen til 100 procent vedvarende og ikke den endelige løsning.

Yderligere vil forbindelse til nabolande – det lægges der op til i energiscenarierne - være fordelagtigt med henblik på distribuering af overskuds-el og import af el. På sigt kan udvidelse af smart-energinet (smart grids) og solceller gøre hele EU uafhængig af fossile brændsler.

Derfor vil et optimalt scenarie være en kombination af vind- og solenergi, hvor disse to fluktuerende energikilder supplerer hinanden. Samt smart-energinettets forbindelse til og fra udlandet til import og eksport af energi, sådan at afhængigheden af biomasse mindskes, og udfasningen af fossile brændsler accelereres. Ligeledes kan brint spille en større rolle. Denne teknologi forudsætter et øget energiinput, som solceller også leverer.

Forrige artikel Bindende ambitiøse EU-mål er nødvendige Bindende ambitiøse EU-mål er nødvendige Næste artikel Skæv beskatning skader den grønne omstilling Skæv beskatning skader den grønne omstilling