Græsk udsalg skygger for vigtig sommerpakke

KLUMME: At EU-Kommissionen er påbegyndt udmøntningen af EU’s energiunion denne sommer er gået under radaren for de fleste. Men det økonomiske potentiale i Energiunionen er ikke til at ignorere, skriver Dansk Energis EU-chef, Jørgen Skovmose Madsen.

Af Jørgen Skovmose Madsen,
EU-chef, Dansk Energis kontor i Bruxelles

Kampen om den fremtidige retning for græsk økonomi har fyldt både avisspalter, tv-udsendelser og konferencelokaler i hele Europa de seneste måneder.

Krisestemningen drev ekstra meget ned af væggene, indtil eurozonens finansministre efter 17 timers forhandling fandt en foreløbig løsning i de tidlige morgentimer den 13. juli – med betydelige implikationer også for den græske energipolitik.

At EU-Kommissionen i samme uge påbegyndte udmøntning af EU’s energiunion, gik derfor under radaren for de fleste, men det økonomiske potentiale i Energiunionen er ikke til at ignorere.

Efter aftalen om Grækenland blev indgået, var der bred enighed om, at kreditorerne vandt, og at den græske premierminister, Alexis Tsipras, tabte. Det var også Tsipras' egen udlægning: "Jeg havde valget mellem en aftale, jeg ikke var enig i, eller et ukontrolleret bankkollaps," sagde han på det efterfølgende pressemøde.

Også betydning for energisektoren
Aftalen mellem den græske regering og dens kreditorer har også betydning for energisektoren. Konkret står der i aftalen, at den græske regering skal fortsætte processen med at privatisere ADMIE, som er det nationale transmissionsselskab.

Det har der været planer om længe, og allerede for ét år siden afgav fire internationale selskaber et bud på at overtage 66 procent af ADMIE.

De fire selskaber var den belgiske TSO (ELIA), en canadisk pensionsfond, Kinas nationale TSO og en italiensk netoperatør (Terna). Privatiseringen er dog flere gange blevet udskudt, og derfor er teksten i den seneste aftale strammet op.

ADMIE ejes i dag af PPC, som er det nationale græske energiselskab (den græske stat ejer 51,1 procent). PPC er et vertikalt integreret selskab, der opererer indenfor både produktion, transmission og distribution. I 2010 sad PPC fortsat på over 75 procent af engrosmarkedet og 90 procent af detailmarkedet.

Udover kravet om privatisering af transmissionsnettet indeholder aftalen fra den 13. juli også et krav om, at der skal ske privatiseringer af græske aktiver til en værdi af 50 milliarder euro. Denne del nåede også danske medier, da det bliver en fond (formodentligt i Luxembourg), der skal stå for afhændelsen af de græske aktiver. 50 procent af indtægterne fra disse privatiseringer skal gå til at afbetale på det nye græske lån og 50 procent skal gå til blandt andet investeringer i Grækenland.

Det vurderes at være oplagt, at et salg af ADMIE vil bidrage til at opfylde dette krav.

EU’s tredje liberaliseringspakke, som blev vedtaget i 2009, overlader beslutningen om fuld ejermæssig adskillelse til medlemslandene. Med ovenstående beslutning er det krav mere eller mindre indført af bagdøren for Grækenland.

Udmøntning af energiunion
Blot to dage efter den dramatiske afklaring på den græske lånepakke, præsenterede EU-kommissionen en ganske omfattende række initiativer, der er første del i udmøntningen af det storstilede projekt om at etablere en europæisk energiunion.

Den såkaldte sommerpakke åbner bl.a. en tre måneder lang debat om det fremtidige design af elmarkedet. Initiativet understreger EU-Kommissionens bekymring over de lave engrospriser i elmarkedet og de deraf manglende incitamenter til at investere i sektoren.

Også detailmarkedet behandles i sommerpakken, hvor bl.a. udfasning af regulerede priser fremhæves som en prioritet. Manglende sammenhæng mellem faldende engrospriser og udviklingen i detailpriser (som generelt er stigende i EU) fremhæves ligeledes som et problem.

Det græske udsalg stjal meget af sommerens opmærksomhed i Bruxelles, men vigtigheden af den store energipakke vil langsomt komme snigende for både energisektor, politikere og presse.

Kommissionen har sat gang i et langsigtet projekt med Energiunionen, og potentialet i forhold til optimering af energisystemet er betydeligt. Et studie udarbejdet for EU-Kommissionen anslår gevinster mellem 13 og 40 mia. euro om året i 2030 (mellem 96 og 298 mia. kr.).

Det bør være tal, der vækker interesse i politiske kredse i både Grækenland og resten af Europa.

Forrige artikel Alternativet: Slingrekurs skader omstilling til elbiler Alternativet: Slingrekurs skader omstilling til elbiler Næste artikel SF: Giv grønt lys til mere energiforskning SF: Giv grønt lys til mere energiforskning