Forbrugerejede værdier blev i elsektoren

DEBAT: Det er forkert, når Kim Behnke fra Dansk Fjernvarme hævder, liberaliseringen af elsektoren betød, man forærede forbrugerejede værdier til kommercielle selskaber. I stedet har liberaliseringen været en succes, skriver Torben Møller Petersen fra Dansk Energi.

Af Torben Møller Petersen 
Chefkonsulent i Dansk Energi

Vicedirektør Kim Behnke fra Dansk Fjernvarme skriver i sit debatindlæg på Altinget meget om reguleringen i flere energisektorer. Et af hans citater, som desværre er forkert, går på, at dengang ved liberaliseringen af elsektoren "forærede man forbrugerejede værdier til kommercielle selskaber og lod dem sørge for strøm i kontakterne i stedet for de gamle andelsselskaber."

Det er ikke korrekt og må bero på en misforståelse. Alle værdierne i elsektoren forblev hos ejerne ved liberaliseringen i 1999. Den danske elsektor ejes fortsat primært af forbrugerne i form af andelsselskaber og offentligt ejede aktieselskaber.

Gav store gevinster
Liberaliseringen af elsektoren betød tværtimod, at forbrugernes værdier i elselskaberne i løbet af fem år steg fra ca. 8 mia. kr. i egenkapital til ca. 75 mia. kr. Værdistigningen tilfaldt andelshaverne samt de daværende kommunale ejere af elselskaber.

De samfundsøkonomiske gevinster opstod ved, at liberaliseringen fjernede barrierer for optimering af produktionen af el, som før år 2000 overvejende blev produceret og solgt uden konkurrence i en række lokale kraftværksområder. Endvidere skabte det også værdi over tid, at man moderniserede reguleringen af net- og transmissionsselskaber i retning af indtægtsrammer.

Kim Behnkes indlæg er en replik til Hans Duus Jørgensen, som tidligere berettede om effekterne af ændringerne for elsektoren for et årti siden. Jeg er enig i Hans Duus Jørgensens pointer om, at omlægningen til regulering via indtægtsrammer overordnet har været en succes. Men som regeringens Elreguleringsudvalg senest har påpeget, så kan den aktuelle regulering indrettes meget bedre og med mere fornuftige incitamenter. Det arbejde bidrager Dansk Energi meget gerne til.



Forrige artikel Undlad at gamble med fjernvarmeeksporten Undlad at gamble med fjernvarmeeksporten Næste artikel Højrefløjen skaber usikkerhed om eksport-boom Højrefløjen skaber usikkerhed om eksport-boom