EU’s kvotesystem på skafottet i EU-parlamentet?

DEBAT: EU's kvotehandelssystem er en patient, der risikerer at dø. Skal systemet overleve, kræver det handling her og nu, så den grønne omstilling kan sikres. Det skriver Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi.

Af Anders Stouge
Vicedirektør i Dansk Energi

EU’s kvotesystem har ikke bare feber. Det har en alvorlig sygdom, som skal helbredes. Priserne på CO2-kvoter er styrtdykket med over 70 procent siden 2008 og ligger på et niveau, som slet ikke driver den ønskede omstilling af EU’s energisystem. Og der er ikke udsigt til, at kvoteprisen retter sig nævneværdigt.

Systemet har simpelthen indbygget en væsentlig genetisk fejl, som bliver ved og ved med at overforsyne markedet med for mange kvoter, uanset behovet. Det er her, vi skal gribe ind og begynde at helbrede systemet. Jo før jo bedre.

Helbredelsesprocessen tager EU-parlamentet fat på torsdag i denne uge, når parlamentets industriudvalg (ITRE) skal stemme om en medicin, hvor CO2-kvoter tages ud af markedet, når der er for mange, og kvoter lægges tilbage, når der er få. Det er en såkaldt stabiliseringsreserve eller MSR, som EU-kommissionen har navngivet det. 

Patienten kan dø
Problemet er bare, at forskellige aktører  har foreslået at vente med at helbrede patienten til efter 2020. Det kan vi slet ikke vente på, for så er der stor risiko for, at patienten dør. Jo før en stabiliseringsmekanisme vedtages og indføres, jo bedre er det, og helst allerede med fuld funktion allerede fra 2017.

Det er derfor vigtigt, at Europa-Parlamentets industriudvalg  lægger en meget ambitiøs linje.

Der er ikke tvivl om, at det voldsomme fald i prisen på CO2-kvoter forringer mulighederne for danske virksomheder, der er verdens førende indenfor vedvarende energi og energieffektivitet.

Desuden betyder den lave CO2-pris en genoplivning af kul- og brunkul i den europæiske energisektor. Det gør det meget vanskeligt for EU at leve op til sine langsigtede klimaambitioner, fordi energisystemet bliver mere CO2-låst, hver gang der vælges fossilt.

Bred opbakning i europæisk energisektor
Kampen i industriudvalget står især om to forhold. Skal opstramningen af kvotehandelsdirektivet ske fra 2017 eller 2021, og skal der fjernes 900 millioner kvoter for at stabilisere systemet på kort sigt?

Den danske regering mener sammen med blandt andet Tyskland, Storbritannien og Frankrig, at både en tidlig indfasning og fjernelse af de 900 millioner kvoter er nødvendig for at sikre det rette investeringssignal fremadrettet.

Denne tilgang er der bred opbakning til i den europæiske energisektor og erhvervskoalitionen, Global  Corporate Leaders, der blandt andet tæller, Coca Cola, Shell og Glaxo Smith Kline. Modsat er blandt andet Polen og den europæiske industrilobby, bl.a. stål- og kemiindustrien og Business Europe, mere skeptiske.

Den danske regering har fint øje for, at kvotehandelssystemet er den mest omkostningseffektive måde at sikre den grønne omstilling. Det skal bare virke, og det kan vi kun bakke op om. Forhåbentligt vil den samme tilgang være dominerende i Parlamentet, men det tegner til at blive en afstemning, hvor meget få stemmer kan blive afgørende for om, kvotesystemet får den rette medicin.

Forrige artikel DF: EU skal sikre intelligent energi DF: EU skal sikre intelligent energi Næste artikel Dansk Erhverv: Skæve energiafgifter skader Danmark Dansk Erhverv: Skæve energiafgifter skader Danmark