Europas energiselskaber i massiv forandring

DEBAT: Omstillingen til vedvarende energi betyder en kæmpe omvæltning for elsektoren. Anders Stouge fra Dansk Energi giver et bud på, hvordan elselskaber kan opnå succes fremover.

Af Anders Stouge
Vicedirektør, Dansk Energi

Elsektoren i hele EU står midt i en kæmpe omvæltning. Årsagen er blandt andet den kraftige udbygning med vedvarende energi og det store fokus på energieffektivitet i hele EU. Traditionelle produktionsområder fylder mindre i elselskabernes indtjeningsgrundlag, og udviklingen har kastet de europæiske energiselskaber ud i et innovativt kapløb, hvor de sammen med deres kunder og leverandører udvikler nye forretningsmodeller. 

Det er en forandring, som allerede er i gang. Det kan konkret aflæses ved, at investeringerne i udvikling og innovation hos Europas 13 største energiselskaber er næsten fordoblet i løbende priser fra 2003 til 2012.

Den europæiske paraplyorganisation for elselskaber, Eurelectric, estimerer, at en accelereret innovativ indsats i de europæiske elselskaber vil kunne øge det europæiske BNP med mere end 70 milliarder Euro i 2030. Men gevinsten kommer ikke af sig selv.

Hvor skal væksten komme fra?
Finanskrisen har også været hård ved den europæiske energibranche, hvor mange selskaber har oplevet tab på kerneforretningen og markant faldende aktiekurser. Det har naturlig skabt fokus i energiselskaberne på at opdyrke forretningsområder, som fremover forventes at skabe øget og varig indtjening.

Spørger man Eurelectric, er det især indenfor tre felter, at sektoren ser et potentiale for at skabe øget indtjening frem til og på den anden side af 2020:

1. Udvikling af nye innovative forretningsområder tæt på slutkunden. Det gælder decentral produktion, salg af energieffektive løsninger, elektrificering af transport og opvarmning/køling, samt handel med fleksibilitet i forbruget.   

2. I fald EU allerede nu viser den rette politiske vilje med blandt andet et stærkt kvotehandelssystem, så vil elsektoren investere markant i vedvarende energianlæg i stor skala, som vil bidrage til EU's VE-mål og mål for reduktionen af CO2-udslip.

3. Endelig kan der peges på, at traditionel transmission og distribution af el, herunder smartgrid-udviklingen af nettet også vurderes kunne bidrage til øget indtjening i elsektoren.

Hertil kommer optimering af de eksisterende kerneområder, som også fremover vil udgøre en vigtig base i de europæiske energiselskabers indtjening.

Samlet er det vurderingen, at elsektoren kan få en nettovækst i indtjeningen frem mod 2020. Men væksten kommer fra områder, som ikke har fyldt nær så meget i et historisk perspektiv.

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdEpjZ2VmbVZ1RUp1NjJNYW5POFdPOVE&transpose=0&headers=1&range=A1%3AC5&gid=0&pub=1","options":{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":16},"vAxes":[{"title":"Mio. EURO","useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"series":{"0":{"targetAxisIndex":0}},"title":"Scenarie for elselskabernes nettoindtjening 2012 og 2020 ","booleanRole":"certainty","animation":{"duration":0},"legend":"right","hAxis":{"useFormatFromData":true,"title":"","slantedTextAngle":30,"slantedText":true,"minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},"isStacked":false,"tooltip":{},"width":450,"height":320},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":true,"chartType":"ColumnChart","chartName":"Diagram3"} </script>Note: "Downstream" omfatter decentral energiproduktion, lager, elbiler, energieffektivitet, nye bekvemmelighedsprodukter, fleksibilitetsydelser m.v.
Kilde: Mckinsey Industry vision og fra Euroelectrics "Utilities: Powerhouses of innovation"

Hvad skal der til?
Den positive forandring kræver både en markant innovativ indsats fra energiselskabernes side, og at de politiske rammer for selskabernes arbejdsområde udvikler sig lige så hurtigt - eller snarere endnu hurtigere - end selskaberne selv. Det skal ganske enkelt være interessant at investere i eksempelvis smartgrid, hvilket kræver, at de politiske rammebetingelser ikke hænger fast i fortiden. 

Mere end tidligere er den europæiske elsektor afhængig af at finde nye veje til at forbedre sine produkter. Der skal skabes øget værdi for flere og flere kunder, som til gengæld er mere og mere engagerede. Mindst tre områder er af afgørende betydning her:

Ny teknologi og samspil med andre sektorer:
Elsektoren skal mestre ny teknologi og åbne sig op over for andre sektorer. Her skal den hente ny viden, teknologi og få dybere indsigt i, hvordan kunder tænker og agerer. Dette gælder blandt andet indenfor smartgrid og energieffektivitet, hvor mange andre sektorer end elsektoren har centrale dele af den nyeste viden.

Kom tæt på kunden:
Dagens og fremtidens kunder er - som i mange andre sektorer - i større grad klar over deres muligheder. Derfor vil de også stille stigende krav, ligesom de vil være mere og mere engagerede og aktive. Derfor skal energiselskaberne langt bedre forstå kundernes behov og omsætte den viden til værdiskabende produkter og serviceydelser til kunderne.

Skab nye forretningsmodeller og services:
Energiselskaberne står over for markante ændringer i den måde, som kundernes energibehov kan og vil blive opfyldt på. Skal energiselskaberne have andel i det marked, skal der fokus på udvikling af nye forretningsmodeller, som på samme tid tilbyder flere økonomiske fordele til kunderne og forbedret komfort. Man skal derfor tænke bredere end den nuværende volumen- og elnetsbaserede forretningsmodel.

Innovation og samarbejde er nøglen
Den aktuelle udvikling viser, at forandringens vinde blæser kraftigt i den europæiske elsektor. Samlet set vil ovenstående medføre vidtrækkende ændringer. Succes vil i stor stil afhænge af et frugtbart og innovativt samspil mellem mange aktører.

Energisektoren har taget udfordringen op om at finde nøglen til, hvor og hvordan de skal forrente deres fremtidige investeringer. Det er langsigtede og kapitalintensive investeringer, som er nødvendige for de politiske mål om, at vi over de kommende årtier i markant grad skal reducere udslippet af klimagasser, bevare forsyningssikkerheden og tage vare på konkurrenceevnen.

Derfor er det også helt afgørende, at politikkerne sætter klare mål, at de står ved dem, og at de udstyrer energisektoren med de rigtige rammer og instrumenter til at nå målene.

Forrige artikel EU er igen taget tomhændet til FN's klimaforhandlinger EU er igen taget tomhændet til FN's klimaforhandlinger Næste artikel Europa har brug for ny energiaftale Europa har brug for ny energiaftale