Energieffektivitet skal øverst på dagsordenen

DEBAT: Energieffektivitet skal øverst på dagsordenen, fordi det er der, der på kort sigt kan skabes kæmpe resultater, uden at man binder sig fast på ét bestemt brændsel eller én bestemt opvarmningskilde, skriver Birger Lauersen fra Dansk Fjernvarme.

Af Birger Lauersen
International chef, Dansk Fjernvarme

Verdens lande har svært ved at blive enige om, hvordan vi skal dække vores energibehov fremover. Verdenslederne ved COP19 har vel nærmest ikke rokket sig en tøddel i den grønne retning, fordi mange lande har kæmpe interesser i fossile brændsler og stadig har baseret deres energisystemer på kul, olie og naturgas.

Men på et punkt kan toplederne blive enige, nemlig når talen falder på energieffektivitet. Altså i bund og grund at få mere ud af energiressourcerne, og det uanset om det er kul, olie, biomasse eller hvad som helst andet. Sparet energi er nemlig det samme som sparede penge.

En ny rapport fra Det Internationale Energiagentur peger på, at halvdelen af den ekstra mængde energi, vi skal bruge om 30 år, skal komme fra energieffektivisering.

Brug spildvarmen 
Det helt simple svar på mange af kul-landenes kortsigtede problemstilling med at nedbringe CO2-udledningen er at bruge den enorme mængde energi, der i dag bliver spildt ved el-produktion på de store kulkraftværker. Vi taler om mængder, der svarer til 1000 euro per EU-borger årligt. Eller cirka det samme, som EU-landene importerer af fossile brændsler fra andre lande uden for EU.

Teknologisk kan det sagtens lade sig gøre at nyttiggøre spildvarmen fra kulkraftværkerne. Det ved vi fra lande som Danmark og Finland, som i mange år har været internationalt førende inden for kraftvarmeproduktion, altså det både at få el og varme ud af det samme brændsel.

Det kræver et veludviklet og effektivt fjernvarmenet til at opfange spildvarmen og distribuere den ud til forbrugerne i boligerne, og det har Danmark, hvor 63 procent eller mere end 1,6 millioner husstande har fjernvarme.

Det er velkendt teknologi, og det er teknologi, som kan udnytte ellers spildt energi og tilmed gemme energien, til der er behov for den. Det er energieffektivitet, som for alvor vil gøre en forskel både for forbrugerne og for klimaet. For bruger man færre brændsler, så bliver energiproduktionen billigere og udledningen af CO2 bliver mindre.

Energieffektiviteten ved at udnytte spildenergi til fjernvarme vil tilmed være omstillingsparat og kunne udnyttes, selv om man måtte finde på at skifte opvarmningskilde igen på et senere tidspunkt, ganske enkelt fordi fjernvarme er et distributionssystem baseret på varmt til at overføre energi til folks radiatorer.

Hvordan fjernvarmevandet varmes op er ikke teknisk afgørende, hvorfor man kan skifte fra en opvarmningskilde til en anden, hvis det viser sig at være en bedre ide.
Energieffektivitet skal øverst på dagsordenen, fordi det er der, der på kort sigt kan skabes kæmpe resultater, uden at man binder sig fast på et bestemt brændsel eller en bestemt opvarmningskilde.

Forrige artikel Duplik til elfenbenstårnet Duplik til elfenbenstårnet Næste artikel Kommunerne skal tage ejerskab på energiomstilling Kommunerne skal tage ejerskab på energiomstilling