Energibranchen: Varmepumper sætter skub i grøn omstilling

DEBAT: Afskaffelsen af PSO-afgiften giver ikke lave nok elpriser til at etablere eldrevne varmepumper. Derfor bør man blandt andet sænke prisen på el til varme, mener Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi, og Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Af Troels Ranis og Kim Mortensen
Hhv. branchedirektør i DI Energi og direktør i Dansk Fjernvarme

Der ser ud til at være bred politisk enighed om, at vi skal have mere el ind i varmesektoren. Inden årsskiftet sagde energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt offentligt, at regeringen her i starten af det nye år vil komme med et udspil til, hvordan det kan ske. 

Det er godt for forbrugerne – og ikke mindst de danske virksomheder, at pso-afgiften i de kommende år vil forsvinde fra elregningen. Men selv uden pso-afgift vil elprisen ikke blive så lav, at det kan betale sig for fjernvarmeselskaberne at etablere store eldrevne varmepumper, der er forudsætningen for at få mere el ind i fjernvarmeforsyningen.

Lav elafgift kan skabe grøn omstilling
Derfor er der brug for flere initiativer. Det kan for eksempel være at nedsætte elafgiften til varme.

Det vil kunne skabe en effektiv grøn omstilling i den danske energisektor til gavn for varmeforbrugere, elsektoren og de danske virksomheder, der er beskæftiget med energiteknologi.

Hvis varmepumper bliver en del af fjernvarmeforsyningen, vil Danmark som det første land binde en sløjfe mellem elsektorens sol- og vindenergi og varmesektorens grønne forbrug. Samtidig vil vi skabe incitament til at udnytte den megen overskudsvarme, der i dag produceres i industrien, hvor man gerne bidrager til at sikre den grønne omstilling i varmesektoren. 

Hvis den samlede mængde overskudsvarme udnyttes, er potentialet at øge andelen af overskudsvarme fra i dag knap 3 procent af fjernvarmeproduktionen til mere end 12 procent. 

Det vil sikre, at energien bliver udnyttet effektivt. Danmark vil endnu engang blive et positivt eksempel for andre lande på energi-området. Og det vil sikre danske eksportvirksomheder ordrer for op til 100 milliarder kroner i 2020, når de øvrige lande i Europa skal gennemføre en grøn omstilling. 

Her er det især vindmølleindustrien og fjernvarmen, der fremover vil trække læsset sammen med bioenergi.

Forrige artikel Gate 21: Stort eksportpotentiale i grønne danske byer Gate 21: Stort eksportpotentiale i grønne danske byer Næste artikel AU-forsker: Dokumentationen af indsatsen for et renere miljø halter AU-forsker: Dokumentationen af indsatsen for et renere miljø halter