DI: COP21 skal skabe optimisme

DEBAT: DI ønsker en god international aftale om klimaet i Paris. Vi er bekymrede for klimaforandringerne og de følgeeffekter, de kan få. Men gode internationale rammer omkring klimapolitikken er også en fordel for vores medlemmer, skriver DI's Lars Bach Jensen.

Af Lars Bach Jensen,
Seniorchefkonsulent, DI

Det har ind imellem været smertefuldt at overvære de årlige klimakonferencer. Processen er tung, og fremskridtene kan synes fortvivlende små. COP15 i København førte til en egentlig klimadepression.

Den økonomiske krise hjalp heller ikke på sagen – selvom den paradoksalt nok bidrog til lavere CO2-udledninger.

Her tre måneder før COP21 i Paris er forhandlerne vanen tro ikke nået så langt, som man kunne have ønsket. Det går langsomt med at få landene til at melde deres indsatser ind til FN. 

En ny aftale vil bygge på disse indmeldinger – modsat Kyoto-aftalen, hvor man aftalte en byrdefordeling ”top-down”. Vi håber på en aftale, hvor flest mulige lande melder ind med stærke og realistiske forpligtelser.

Politisk er der røre
For klimaet er et internationalt anliggende. Det kræver en indsats af alle verdens lande. De store CO2-udledere er nøglen til løsningen. Det bliver en kæmpe opgave at knække kurven og få alle lande til at tage deres del af ansvaret. Men det er afgørende vigtigt, at der bliver skabt en optimisme og tro på, at man internationalt kan håndtere klimaudfordringerne.

Det ser lidt lysere ud, end det har gjort tidligere. Politisk er der røre. Kina og USA har fremlagt de mest ambitiøse klimaplaner, der er set fra den kant. Og EU går endnu længere i sin 2030-plan. Det er vigtigt at få de store økonomier med.

Den geopolitiske dynamik er en anden end for 20-30 år siden. Kinas andel af de globale udledninger var på 11 procent i 1990. I 2020 vil Kina stå for 27 procent af udledningerne. I samme periode falder EU’s andel fra 20 procent til 8 procent. Dette skal forhandlerne også forholde sig til.

Teknologisk fremskridt
Teknologisk er der også sket meget godt, siden klimaforhandlingerne begyndte for snart 25 år siden. Der er mange energieffektive og økonomisk rentable løsninger på markedet – målrettet både private hustande og virksomheder.

Vedvarende energi som solceller og vindmøller er blevet billigere og mere effektive. Det aktuelt største problemer i EU er nu mere knyttet til en manglende infrastruktur og et utilstrækkeligt samarbejde landene imellem. Det skal der findes gode og realistiske løsninger på i Europas fremtidige grønne indsats.

Fordel for medlemmerne
I DI ønsker vi, at der bliver indgået en god international aftale om klimaet. Vi er bekymrede for klimaforandringerne og de følgeeffekter, de kan få. Gode internationale rammer omkring klimapolitikken er også en fordel for vores medlemmer.

Det vil sikre mere lige konkurrencevilkår for energiforbrugende virksomheder. Og så er vi naturligvis ikke blinde for, at danske virksomheder står meget stærkt, når det handler om klimaløsninger. Sidste år var den samlede eksport af energiteknologi på 74 mia. kr.

Vi vil fokusere på løsningerne i forbindelse med COP21. DI vil være til stede i Paris sammen med flere af vores medlemsvirksomheder og State of Green. Vi vil gøre, hvad vi kan, for at fortælle, hvordan landene konkret kan løse deres klimaudfordringer. Forhåbentlig bliver det i Paris, at optimismen vinder, når det gælder klimaet. Det er trods alt lysets by.

Forrige artikel SF: Giv grønt lys til mere energiforskning SF: Giv grønt lys til mere energiforskning Næste artikel Kraka: Hullet i Togfonden vokser sig større Kraka: Hullet i Togfonden vokser sig større