Dansk Fjernvarme: Varmepumper er ikke en mirakel-kur

DEBAT: Der ligger et stort potentiale i varmepumper, men de kan ikke stå alene. Vi har brug for forskellige teknologier og for en fleksibilitet i lovgivningen, der anerkender netop det, skriver Kim Behnke, vicedirektør i Dansk Fjernvarme.

Af Kim Behnke
Vicedirektør i Dansk Fjernvarme 

Varmepumper eller biomasse? 

Sådan opstilles dilemmaet ofte i debatten om, hvordan energiafgifterne skal skrues sammen, som om, der er en modsætning mellem de to teknologier. 

Sandheden er, at vi har brug for begge teknologier. Bæredygtig biomasse, som kommer af træpiller og træflis fra skove, der bliver genplantet, og hvor biodiversiteten beskyttes, er særligt i de større byer med til at gøre fjernvarmen konkurrencedygtig. 

Med udfasning af kul og naturgas til kraftvarmeformål udgør biomassen gode brændsler på mange værker, endda helt op til de største værker. Der skal fortsat være kraftvarme med samproduktion af el og varme, når det ikke blæser. 

Styrker sammenhængskraften
Og inden der sættes alt for mange streger i sandet med skråsikre konklusioner om biomassen, bør man også huske på, at fjernvarmen, der samlet set havde et CO2 udslip i 2014 på 3,5 millioner ton, ville have været cirka 2,8 millioner ton højere, hvis varmen skulle have været produceret på naturgas i stedet for biomasse. 

Varmepumper, der kan anvende noget af den miljøvenlige el fra de mange danske vindmøller, er absolut et godt supplement til fjernvarmeproduktionen. De kan bidrage til markant at styrke sammenhængskraften i energisektoren. 

Særligt varmepumpernes høje effektivitet gør, at de kan levere meget varme ud fra et mindre energiforbrug. Men varmepumper vil i en anskuelig årrække blot være et supplement i en fjernvarmesektor, hvor styrken netop er anvendelse af mange varmekilder.

Den årlige levering af fjernvarme er på cirka 40 TWh varmeenergi. Hvis Energistyrelsens mest optimistiske fremskrivninger af varmepumper sker fyldest, så vil varmepumperne kunne levere op til 2,7 TWh varmeenergi i 2020.

Reglerne må ikke blive for rigide
Gentagene rapporter dokumenterer, at varmepumper er den billigste og mest konkurrencedygtige teknologi. Det er der ingen grund til at bestride, hvorfor vi som sektor og samfund kun har stærke interesser i at udbrede varmepumper. 

Men hvorvidt det enkelte varmeselskab skal investere i en varmepumpe eller en fliskedel, må afhænge af de lokale forhold. Ligesom økonomien for det ene selskab ikke nødvendigvis er den samme for et andet, der arbejder under andre lokale forhold. 

Det er derfor vigtigt, at de politiske rammevilkår, afgifter og tariffer ikke spænder ben for, at fjernvarmesektoren kan bidrage til den grønne omstilling og have forskellige brændsler og teknologier. 

Forrige artikel Klimarådet: Her er vores forslag om afgifter på elbiler Klimarådet: Her er vores forslag om afgifter på elbiler Næste artikel Dansk Energi: Giv energien videre Dansk Energi: Giv energien videre