Dansk Energi: A-kraft kan spille en rolle globalt

DEBAT: Atomkraft har en række fordele, som gør det til et grønt alternativ - globalt set. Det skriver Lars Aagaard, adm. direktør i Danmark Energi.

Af Lars Aagaard
Adm. direktør, Dansk Energi

For nylig brugte jeg min spalteplads her på siden til at argumentere for, at atomkraft ikke giver mening i Danmark. Meget mere er der ikke at sige til den diskussion. Men det er dog ikke det samme som, at det ikke giver mening i en global sammenhæng.

For mens atomkraften gradvist afvikles i Europa, bygges der på livet løs andre steder i verden, særligt i Asien. Kina har 32 reaktorer i drift, 22 reaktorer under opførelse, og de opererer med langsigtede strategiske planer, der går ud på at matche Frankrigs niveau allerede i 2020. Og de vil fortsætte udbygningen frem mod 2030.

Et grønt alternativ
Mens Kina tog verdensrekorden i installeret vindkraft sidste år, er det værd at bemærke, at riget i midten har så stor en efterspørgsel på el, at de er nødt til at spille på alle tangenter for at forsyne deres store og stadig rigere befolkning med elektricitet. Her er a-kraft et grønt alternativ for en nation, der er verdens ultimativt største CO2-udleder, og som i årevis har været plaget af massive forureningsproblemer.

Sidste år udgjorde elproduktion på fossile brændsler i Kina mere end 300 gange så meget som Danmarks elproduktion på fossile brændsler. Der er altså rigeligt marked til, at både vedvarende energi og atomkraft kan bidrage til et renere miljø i Kina.

A-kraftens fordele
Atomkraft har en række fordele der, under de rette omstændigheder, kan gøre det attraktivt at investere i. Atomkraft leverer nemlig ikke bare elektricitet, men også pålidelig kapacitet, når vinden ikke blæser, og solen ikke skinner. Produktionen er konstant og behøver derfor ikke backup, hvilket er en uomtvistelig fordel i områder med mindre integrerede energimarkeder og højere omkostninger til alternativ produktion, når vejret i momenter ikke arter sig til den vedvarende energis fordel.

Tag nu for eksempel Japan. Her eksploderede elpriserne i kølvandet på Fukushima-nedsmeltningen, der medførte en politisk lukning af atomkraftværkerne og henviste japansk elproduktion til kraftværker fyret med dyr importeret flydende naturgas. I takt med at japanernes reaktorer igen går i drift, er elprisen over de sidste par år blevet halveret - og er nu tilbage på før-Fukushima-niveau.

Sidst, men ikke mindst, er det værd at tage med, at a-kraften kræver væsentligt mindre plads end vedvarende energi, hvilket ikke er uvæsentligt i meget befolkningstætte områder i verden - herunder Asien.

Mulig global rolle
Når vi ser på alle de faktorer i en sammenhæng, er det klart, at a-kraft må siges at kunne spille en global rolle. Men det er for tidligt at spå om, hvorvidt prognoser for global atomkraftudbygning holder på lang sigt.

Prisen på vedvarende energi falder kraftigt i disse år, og det vil få en mærkbar indflydelse på udviklingen. Men med tanke på klimaet kan vi dog glæde os over, at kineserne også med hensyn til atomkraft går så målrettet efter verdensrekorden. 

Forrige artikel Noah: Behov for en systemforandring Noah: Behov for en systemforandring Næste artikel LA: Thoriumdebat præget af uvidenhed LA: Thoriumdebat præget af uvidenhed