Dansk Byggeri: Glem nu ikke husholdningerne

DEBAT: Bygninger står for ca. 40 procent af energiforbruget, så det er naturligt at fokusere energispareindsatsen her, skriver Michael Riff Alexandersen, erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri. Husholdningerne er svære at komme udenom, lyder vurderingen.

Af Michael Riff Alexandersen
Erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri

Dansk Erhverv og Dansk Energi har på det seneste diskuteret energiselskabernes spareindsats.

Anledningen er den i foråret offentliggjorte evalueringsrapport om energiselskabernes spareindsats. Dansk Erhverv og Dansk Energi er enige om, at de lavest hængende frugter er plukket i energispareindsatsen, men ikke helt enige om, hvor fokus nu skal flyttes hen.

Dansk Energi forsvarer det hidtidige fokus på større virksomheder med henvisning til markedskræfterne, mens Dansk Erhverv påpeger at de små og mellemstore virksomheder bør være et naturligt, nyt fokusområde i kombination med en overflytning af energispareindsatsen til et mere konkurrencepræget miljø.

Ja, de lavest hængende frugter er for længst plukket. Det er kun naturligt. Men i disse valgkampsdage er det populært at sige ”og vi skal videre”. 

Evalueringsrapporten indeholder nemlig også forslag til, hvor den kommende indsats bør fokuseres. Ud af flere områder peger rapporten bl.a. på transportområdet, større brug af rådgivning og husholdningerne. Sidstnævnte betyder boliger og tiltag, der kan få privatpersoner til i højere grad at energirenovere deres hjem.

Her peger evalueringsrapporten konkret på i højere grad at prioritere el- og varmebesparelser for at skabe større incitamenter til at gennemfører tiltag med lang levetid.

Ret fokus på bygninger
Det giver rigtig god mening, at evalueringsrapporten sætter fingeren lige netop her. Bygninger står i dag for ca. 40 procent af energiforbruget, så det er kun naturligt, at en spareindsats rettet mod det danske energiforbrug fokuserer netop her.

Energibesparelser i bygninger er ganske vist dyrere end de lavt hængende frugter i større industrivirksomheder, men hvis indsatsen fremover skal vedblive at gøre en forskel, er det nødvendigt i højere grad at tage bygningerne med i den fremtidige indsats.  

I byggeriet vil vi anbefale, at der i de kommende forhandlinger om rammerne for den fremtidige energispareindsats tages afsæt i flere elementer i evalueringsrapporten. Ikke mindst husholdningerne og energiforbrug i små og mellemstore virksomheder er områder, som er svære at komme uden om, hvis vi skal realisere målsætningerne om, at den danske energiforsyning skal være baseret på fossilfrie energikilder.

Denne omstilling vil – for at kunne realiseres omkostningseffektivt – betyde, at der samlet set skal bruges mindre energi, og her er fx bygninger og husholdninger umulige at komme uden om.

Forrige artikel Dong: Grøn energi er vigtig for dansk økonomi Dong: Grøn energi er vigtig for dansk økonomi Næste artikel Concito: Grøn transport kræver nye afgifter og bedre organisering Concito: Grøn transport kræver nye afgifter og bedre organisering