Danmark skal i fuld fart mod den grønne økonomi

DEBAT: Vi skal være et laboratorium for nye grønne teknologier, men det kræver, at de rette rammebetingelser er på plads, og at tempoet på omstillingen af Danmark til et grønt samfund sættes op, skriver Anders Eldrup, administrerende direktør i DONG Energy.

Af Anders Eldrup
Adm. direktør i DONG Energy

I slutningen af januar var jeg til World Future Energy Summit i Abu Dhabi, som var den første store internationale energikonference efter COP15. Det gav mulighed for at pejle stemningen i kølvandet på topmødet. Selvom COP15 ikke endte med en solid og ambitiøs politisk ramme for en ny klimaaftale, vidnede deltagelsen af over 100 stats- og regeringsledere om det holdningsskred, som har fundet sted de sidste par år. Klimaudfordringen har igangsat et kraftfuldt drive mod en mere grøn økonomi.

Det drive genfandt man i Abu Dhabi. Det var tydeligt, at mange arbejder ufortrødent videre med at omstille til mere grøn energiproduktion. På trods af manglen på en international klimaaftale med ambitiøse reduktionsmål, kan vi som virksomheder ikke sætte os tilbage og vente. Det var den klare konklusion både på selve konferencen og på den enorme udstilling af nye grønne teknologier, som ledsagede den.

Danmark i den grønne førertrøje
Det er glædeligt af to grunde. For det første kan udviklingen af de bæredygtige energiløsninger bidrage til at skabe en renere og bedre verden. For det andet kan de bæredygtige løsninger være med til at skabe en grøn økonomi med vækst og nye arbejdspladser.

Det var også helt tydeligt i Abu Dhabi, at Danmark ikke er det eneste land, der tænker i grøn vækst. En anden konklusion er derfor også, at konkurrencen om at blive landet med de førende bæredygtige og energirigtige løsninger bliver meget hård. På nationalt og regionalt plan vedtager regeringer ny regulering for at fremme energieffektivitet og vedvarende energi og de investerer mere og mere i forskning og udvikling for at skabe fundamentet for en national grøn industri.

I Danmark har vi i mange år forstået vigtigheden af at skabe de rigtige rammebetingelser for energisektoren. At den danske økonomi siden starten af 1980'erne er vokset med omkring 70 procent, mens energiforbruget har været holdt stabilt, vidner om dette.

Det har givet en førerposition inden for energiteknologi, hvilket har resulteret i, at eksporten af energiteknologi i perioden 2000 til 2008 voksede med 162 procent og ved udgangen af 2008 udgjorde 11 procent af den danske eksport. Det skal sammenlignes med, at den samlede vareeksport kun er vokset med 43 procent i den samme periode.

Danmark kan være det grønne laboratorium
Når først de store lande og virksomheder for alvor sætter turbo på den grønne udvikling, bliver det dog svært for Danmark at holde fast i forspringet. Eksempelvis investerer USA 400 milliarder kroner i ren energi og også Kina buldrer derudaf.

Derfor må vi overveje, hvilken rolle Danmark bedst kan spille i den grønne økonomi. Danmark kan blandt andet gøre sig gældende som testland for de store virksomheder, som ofte er interesseret i at afprøve nye teknologier i et lille og velfungerende land som Danmark, hvor et erhvervsliv domineret af mindre og mellemstore virksomheder med et højt vidensniveau kan være vigtige samarbejdspartnere.

Eksempelvis ville en hurtig introduktion af elbilen i Danmark skabe nye arbejdspladser og eksportmuligheder for virksomheder med speciale i batteriteknologi og opladningsstyring.

Rammebetingelserne mangler
Med en innovativ arbejdsstyrke med et højt vidensniveau og en bred række af virksomheder med kompetencer i energiteknologi, har Danmark gode betingelser for at kunne indtage pladsen som laboratorium i den grønne økonomi. Men det kommer ikke af sig selv.

Det forudsætter, at rammebetingelserne er i orden. Ellers er det ikke interessant for virksomhederne at investere. Hertil kommer, at danske virksomheder må lære at arbejde endnu bedre sammen.

Det er ofte i mødet mellem virksomheders forskellige kompetencer, at det nye opstår. Et eksempel er teknologien bag DONG Energy's 2. generations bioethanol fabrik i Kalundborg. Her har DONG Energy's viden om energiproduktion fra halm, og Novozymes og Daniscos viden om enzymer, skabt et bæredygtigt brændstof til transportsektoren.

Hurtig omstilling mulig
For at virksomheder på denne vis kan mødes og tænke nyt, er der eksempelvis brug for flere initiativer i stil med det nye Lindø-center for grøn offshore energi og det nyetablerede Copenhagen Cleantech Cluster.

Det er vigtigt at sætte endnu mere fart i transformationen mod et mere grønt samfund, så Danmark hurtigt får etableret sig som et gunstigt sted for afprøvningen af nye grønne teknologier. Det vil skabe en selvforstærkende proces, der kan tiltrække endnu flere virksomheder og sikre Danmark et forspring i forhold til andre lande, der ønsker at indtage den samme rolle som laboratorium.

Sådanne omstillinger tager naturligvis tid, men det kan gøres hurtigt. Eksempelvis lavede DONG Energy i 2009 en radikal kursændring og fremlagde en strategi for at reducere CO2-udslippet markant. Ord er selvfølgelig ikke meget værd uden handling, men i DONG Energy har vi sat handling bag ordene. Vi har droppet alle planer om nye kulkraftværker og besluttet at lukke 25 procent af vores eksisterende kulfyrede kapacitet. Vi planlægger også at ombygge to kulfyrede kraftværker til biomasse og vi investerer store beløb i nye vindmølleparker.

DONG Energy fastlagde den nye kurs før COP15, og den ligger fast efter COP15. For selvom klimatopmødet er ovre, forsvinder klimaudfordringen ikke.

Forrige artikel Hø i hovedet Hø i hovedet Næste artikel Svaret blæser i vinden Svaret blæser i vinden