Bioenergi er en bæredygtig og fleksibel energikilde

DEBAT: Politikerne bør satse på bioenergi. Det er en langsigtet grøn energikilde, men der er brug for stabile krav og kriterier for bæredygtighed på europæisk plan, skriver Svend Brandstrup.

Af Svend Brandstrup
Formand, DI Bioenergi

Bioenergi udgør i dag 70 procent af den vedvarende energi i Danmark. Udover at være den suverænt største vedvarende energikilde, spiller den også en unik rolle i det grønne energisystem, fordi den leverer den nødvendige balance. I modsætning til andre energiformer kan bioenergi nemlig lagres og er derfor ikke afhængig af, om vinden blæser. Og så kan den produceres og anvendes 24 timer i døgnet.

I dag bruger vi biomasse til at skabe elektricitet og varme. Vi bruger også biobrændstoffer til transporten. Men i fremtiden vil biomasse også kunne anvendes til at producere fødevarer, materialer og kemikalier. De nye forretningsmuligheder betyder, at politikkerne skal betragte bioressourcen som en langsigtet grøn energikilde, der bør satses på. 

På DI Bioenergis årsdag vil vi foreslå politikerne tre initiativer, der på lang sigt vil være med til at sikre en bæredygtig og intelligent udnyttelse af bioressourcen.

Stabile rammer
Industrien ønsker stabile og vedholdende krav. Usikkerhed omkring den politiske målsætning forvrider markedet og spreder usikkerhed blandt investorer. Politisk begrænsning af et marked skaber usikkerhed, så investorerne holder investeringerne tilbage.

Europæiske bæredygtighedskriterier
Biomasse kommer til at spille en afgørende rolle for at nå målene for vedvarende energi i 2020. Derfor skal der skabes enighed om bæredygtighedskriterier på europæisk niveau. Sker det ikke, risikerer vi, at den øgede efterspørgsel efter biomasse medfører miljøskadelig produktion. Det er desuden vigtigt, at lovgivningen tager fat på spørgsmålet om bæredygtighed hurtigt, inden miljøpåvirkninger miskrediterer hele bioenergi-sektoren.

Mere forskning. Mere udvikling og bedre mulighed for demonstration af bioenergiteknologier
Danske virksomheder er i dag førende inden for kraftvarmeteknologi, og vi har mulighederne og kompetencerne til at gøre brugen af biomasse til en endnu større vækstmulighed. Men hvis vi skal udnytte de muligheder, er der behov for at styrke den eksisterende teknologi med vedholdende udviklings- og demonstrationsaktiviteter.

Derudover kræver nye bioenergiprojekter en mere tværgående tilgang til støttemuligheder. Produktionen i disse projekter kan komme i form af både energi, fødevarer, foder og næringsstoffer. Men støttemulighederne er primært indrettet til enten produktion af fødevarer eller energi.  Derfor skal der sikres en bedre koordinering af de eksisterende udviklingsprogrammer.  

Forrige artikel Grøn vækst er et vigtigt fyrtårn Grøn vækst er et vigtigt fyrtårn Næste artikel Solcelledebatten på sporet