Afgifter skal ramme rumopvarmning lige

DEBAT: "Når formålet med forsyningssikkerhedsafgiften er at skaffe penge til statskassen, må og skal udgangspunktet være, at alle former for rumopvarmning skal bidrage på lige vilkår - også biomasse. Det må ikke ende som en særskat på fjernvarme," skriver Dansk Fjernvarme.

Af Kim Mortensen
Direktør, Dansk Fjernvarme

Energiforliget formulerer klart, at forsyningssikkerhedsafgiften pålægges al rumvarme, også fra biomasse. Det bør ikke komme bag på de partier, der har indgået forliget.

At det så er forståeligt, at nogle politikere nu ryster på hånden, med den model for afgift på brænde i private brændeovne, der lægges op til, er en anden sag. For den vil ikke virke.

Når formålet med forsyningssikkerhedsafgiften er at skaffe penge til statskassen, må og skal udgangspunktet være, at alle former for rumopvarmning skal bidrage på lige vilkår. Det må ikke ende som en særskat på fjernvarme.

Hvis man giver efter for presset og helt fjerner afgiften på biomasse til private brændeovne, underkender man, at næsten en tredjedel af biomassen fra danske skove fyres af i de 750.000 private brændeovne. Til forskel fyres kun en femtedel af den danske biomasse fra skovene af som flis i fjernvarmeværker. De er til gengæld sikre på at få en afgift, fordi den er let at opkræve.

Grøn ejerafgift på brændeovne 
Heldigvis er det muligt at indføre en model for biomasse i private brændeovne, som ikke giver et administrativt kaos, ikke kriminaliserer brændesankere, hesteejere og havefolk, og ikke øger grænsehandlen. Det er ganske enkelt en grøn ejerafgift på private brændeovne med afsæt i BBR-registret.

Afgiften kan tilpasses boligens placering i eller uden for kollektive forsyningsområder, om det er fritidshus eller helårsbeboelse, om brændeovnen eller træpillefyret er husets primære eller sekundære varmekilde, og efter det beboede areal.

Endelig kunne det også være muligt at tage hensyn til, om brændeovnen er Svanemærket eller ej, og ad den vej skabe incitament til at reducere den omfattende partikelforurening, som brændeovnene skaber i villakvartererne. En forurening, som vil eksplodere, hvis biomasse til brændeovne fritages for afgift, samtidig med at det økonomiske fundament under fjernvarmeværkerne vil blive udhulet.

Det er en afgift, der ligner den grønne ejerafgift på biler. En grøn ejerafgift vil løse det problem, staten har med en fair og ligelig fordeling af afgiftsbyrden. Det er det, vi har brug for til den privat-fyrede biomasse, så det ikke igen er forbrugerne tilkoblet de kollektive varmesystemer, der skal brandbeskattes.

Forrige artikel Kom så, ministre, sig noget om helbredsundersøgelsen Kom så, ministre, sig noget om helbredsundersøgelsen Næste artikel Vismændene: Regeringen undergraver EU's kvotesystem Vismændene: Regeringen undergraver EU's kvotesystem