Åben strid om CO2-regnskab

KYOTO: Dansk Energi og Energistyrelsen kritiserer Concito for at tage fejl, når de tvivler på Danmarks muligheder for at opfylde Kyoto-forpligtelserne.

Energistyrelsen er ikke just begejstret for den rapport, som det private konsulentfirma Pöyry i mandags offentliggjorde for den grønne tænketank Concito. Rapporten er baseret på forældede forudsætninger og indeholder en række elementære metodefejl, mener styrelsen.

Forældede forudsætninger
Store dele af Pöyrys rapport baserer sig på den allokeringsplan, som regeringen offentliggjorde i marts 2007. Og det er ifølge Energistyrelsen beklageligt.

"I stedet for at tage udgangspunkt i de seneste statistiske data og fremskrivninger har man baseret sig på gamle forudsætninger og skøn fra 2001-2006, som man har kigget på enkeltvist. Rapportens vurdering af den danske manko uden for kvoterne er dermed allerede forældet," skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Blander tingene sammen 
Derudover mener Energistyrelsen, at rapporten blander kvoteregulerede og ikke-kvoteregulerede udledninger sammen. Pöyry vurderer i sin rapport, at mankoen er steget med 5 millioner ton i forhold til regerings allokeringsplan. Det skyldes blandt andet, at forsinkelsen af hav-vindmøller vil betyde en ændring i elproduktionen, og dermed ændre beregningsgrundlaget for allokeringsplanen, mener Pöyry.

Men det beregningsgrundlag er forkert, mener Energistyrelsen og henviser til, at elsektoren nu er kvotereguleret. Derfor betyder ændringen ikke noget for opfyldelsen af Kyoto-forpligtelserne, da ændringerne vil regulere sig selv ved hjælp af køb og salg af kvoter og kreditter.

Dansk Energi tilslutter sig kritikken og kalder Pöyrys rapport "useriøs".

"Concito fortjener kritik af at have rejst tvivl på et useriøst grundlag. Vi så med det samme, at rapporten var yderst tvivlsom, og derfor er det meget tilfredsstillende, at Energistyrelsen klart og utvetydigt tager afstand fra den fejlfyldte rapport," siger Lars Aagaard, vicedirektør i Dansk Energi.

Ændrer ikke på de overordnede konklusioner  
Concito tager kritikken til sig, men fastholder, at den politiske indsats indtil nu har været for slap.

"Jeg vil ikke udelukke, at man kan rejse spørgsmål ved metoden, men vi synes, at det var mest korrekt at bruge Energistyrelsens egen metode fra dengang. Jeg vil stadig påpege, at omkring halvdelen af efterslæbet stadig ligger uden for den kvotebelagte sektor. Vi bygger vores skøn på baggrund af regeringens egne evalueringer af vandmiljøplanen og energispareindsatsen, som viser, at det ikke har været nok indtil nu," siger tænketankens formand, Martin Lidegaard, til Altinget.dk.

Forrige artikel Eksperter: Aftale knækker ikke CO2-kurven Eksperter: Aftale knækker ikke CO2-kurven Næste artikel Historisk klimaallilance mellem USA og Kina