Et helt grønt erhvervsliv er eneste vej frem

DEBAT: Samtlige klimapolitikere verden over burde lige nu sidde i deres lønkammer og udtænke ambitiøse klimaplaner for deres nation, skriver Mette Gjerskov (S).

Af Mette Gjerskov,
Miljø- og klimaordfører for Socialdemokraterne 

Anemonerne titter frem i skovbunden, bøgen er sprunget ud, og mange steder sender viben sit advarselsskrig og lærken sine triller ud over markerne. Vinteren har været hård i Danmark, og det er næsten ubegribeligt, at det har været klodens varmeste vinter. Men det har det! Kloden sveder, og enhver klimapolitiker bør være dybt bekymret for klodens fremtid. Verden fejlede i december i København. Vi fik ikke en ambitiøs klimaaftale, der forpligter verdens lande til at omstille til grøn energi. Samtlige klimapolitikere i verden over burde lige nu sidde i deres lønkammer og udtænkte ambitiøse klimaplaner for deres nation.

Det har vi gjort i oppositionen. Socialdemokraterne, SF, Radikale og Enhedslisten har udtænkt en vision. KlimaDanmark 2050. En vision for, hvordan Danmark kan blive helt uafhængige af kul, olie og gas i 2050 - og med det delmål, at vi skal have 100 pct. grøn energi i el- og varmeproduktionen allerede i 2035.

Det er ikke enkelt. Det kræver investeringer. Men vi ved, at det kan lade sig gøre. Vi har set gode forslag fra fx Ingeniørforeningen og fra Teknologirådet, som viser, at med den rette indsats, er det realistisk.

Vores plan bygger på tre helt grundlæggende principper:

  1. Stop for energispild.

Vi vil lave en målrettet indsats, så vi ikke fyrer for gråspurvene i vores bygninger. Næsten 25 pct. af energien går i dag op i røg fra brændslet fyres ind i værkerne, til den når frem til forbrugeren. Og en bil bruger kun i omegnen af 20 pct. af benzinen til fremdrift. Der er masser af steder at starte. Mindre energispild giver mindre energiforbrug - det sparer os for mange penge, og gør det nemmere at basere det nødvendige energiforbrug på grøn energi.

     2.  Kun grøn energi.

Alle fremtidige energiinvesteringer skal være grønne. Kulkraftværkerne udfases i 2030, og erstattes af bl.a. biomasse, biogas og affald. Vind får en stor betydning i fremtidens energiforsyning, men vi vil også fremme andre teknologier som geotermi, bølger og sol - og fremtidens teknologier, som vi måske slet ikke kender endnu.

     3.  Grøn erhvervsudvikling.

Vores plan er baseret på udvikling af nye teknologier og dermed også arbejdspladser og eksportmarkeder. Vi vil ændre tilskudssystemerne, så de afhænger af teknologiens modenhed. Og vi vil først og fremmest sikre virksomhederne et hjemmemarked, så de har et sund fundament, når de skal ud i verden og afsætte deres produkter.

Vil verden og Danmark se anderledes ud i 2050 end i dag? Ja. Kender vi alle svarere og alle teknologierne i dag? Nej. Men vi kender behovet: klodens temperatur må ikke stige med mere end 2 grader - og faktisk helst kun 1½ grad. Vi vil gerne sende det klare signal til erhvervslivet: Der er kun én vej, og det er grøn energi. Derfor kan I trygt investere.

Forestil dig en fremtid, hvor bilerne i byerne kører på el eller brændselsceller - forestil dig roen i byerne - og forestil dig at trække ren luft ned i lungerne. Det er ikke urealistisk. Eller forestil dig en fremtid på landet, hvor gyllen forgasses, så det meste af stanken forsvinder. Et forår med velduftende vasketøj på tørrestativet. Det er ikke urealistisk. Herhjemme har vi potentialet. Vi har viden. Og vi har virksomhederne til at skabe vækst og arbejdspladser.

Forrige artikel Klimadebatten mangler proportioner Næste artikel Vi skal have mere fokus på energibesparelser