Grøn energirevolution kan nås på den halve tid

DEBAT: Fremtidens energisystem kan ikke løses isoleret. Regeringen må tage ansvar og få lavet en energiomlægning, så vi hurtigt kan få sat gang i dansk vækst. Det mener Grontmij | Carl Bros chef for klimarådgivning.

Af Sigurd Bunk Lauritsen
Chef for klimarådgivning i Grontmij | Carl Bro

Skal vi bevare vækstmulighederne i Danmark, skal vi sætte fart i både planer og investeringer i fremtidens energisystem - det haster, men vi kan endnu nå det.

Fremtidig dansk vækst forudsætter en total omlægning af det danske energisystem. Skal vi flytte vores samfund fra afhængighed af fossile brændsler til overvejende forsynet med vedvarende energi, kræver det - som også Klimakommissionen viser - at vi ændrer den danske energipolitik radikalt.

Regeringens vision lyder, at vi skal have mindst 30 procent vedvarende energi i energiforsyningen i 2025 og på sigt være 100 procent uafhængige af fossile brændsler, samt at energiudnyttelsen skal effektiviseres med 1,4 procent om året frem til 2025. Op mod 70 procent af energiforbruget skal dækkes af el i fremtiden mod 20 procent i dag.

Uanset om dette er tilstrækkelig ambitiøst, står vi over for store udfordringer for vores energiinfrastruktur; udfordringer som kommunerne, virksomheder og borgere ikke kan løse isoleret.

Kan kommunerne agere uden klare nationale mål?
Ja, det kan de og det er de faktisk ret gode til. Men hvis vi vil have den overordnede målsætning opfyldt (Klimakommissionens såvel som regeringsgrundlagets), kan arbejdet ikke alene overlades til kommunerne. Og for så vidt heller ikke til energi- og forsyningsselskaberne, der agerer som private selskaber.

Den enkelte borger vil være tilbøjelig til at fokusere på, hvad der er godt for ham eller hende her og nu og de kommende to-tre år. Ligeså vil kommunerne, især i perioder hvor økonomien er trængt. Øjnene vil være rettet mod, hvad der er rentabelt lige nu, og ikke på, hvad der nationalt og samfundsmæssigt er mest fornuftigt på langt sigt.

Derfor må regeringen tage ansvaret for, at de overordnede målsætninger føres ud i livet. Den skal hjælpe kommunerne med at holde det rette fokus og udstikke nationale retningslinjer for arealanvendelse og implementeringsprogrammer for vedvarende energi.

Skal det store brændselsskift lykkes, fordrer det desuden, at alle aktører samlet beslutter, hvordan fremtidens energiinfrastruktur skal se ud.

Perspektiver i national energiplan for grøn vækst
Skal det så tage 40 år at gennemføre en sådan omlægning? Nej, tvunget af ydre omstændighed gennemførte Danmark i 1970'erne en lige så stor energiomlægning på blot 15 år og fik sat gang i en bemærkelsesværdig udvikling inden for cleantech. Dengang var det også økonomiske krisetider, men med nationale visioner og handlinger blev grundlaget skabt for 30 års solid danske vækst.

På nationalt plan skal vi nu planlægge med et fokus på de næste 25-30 år. I denne periode udfaser vi fossilt brændsel og konverterer til 100 procent vedvarende energi. Vores fossile brændselsanlæg (el og varme) skal alligevel alle renoveres over de næste 20-30 år. I stedet for at investere i nye/renoverede fossile anlæg kan vi anvende investeringerne til VE-anlæg og i tilgift spare på de fossile brændsler i 10-20 år mere, end Klimakommissionens anbefalinger tilsiger. Hvis vi er "uheldige", får vi måske endda eksportindtægter fra salg af olie og gas fra Nordsøen fra det brændsel, vi ikke længere selv skal bruge.

Og sidst men ikke mindst får vi en langsigtet national plan, der også understøttes af kommunernes "Strategiske Energiplanlægning", sat gang i udviklingen af grønne teknologier og nye industrieventyr og genbeskæftiget de tusinder, der nu opsiges i vindindustrien, fordi der ikke er nogen klar politisk målsætning og handlingsplan.

Vi kan stadig nå det, men tiden er knap.

Forrige artikel Femern-forbindelse gavner ikke klimaet Næste artikel Undgå fusk i klimaindsatsen