Nu skal værktøjskassen omsættes til politik

DEBAT: Vi er allerede gået i gang med at nærstudere rapportens anbefalinger, og det er min ambition, at vi inden årets udgang kan fremlægge en samlet strategi for, hvordan Danmark bliver uafhængig af fossile brændsler, skriver Lykke Friis.

Af Lykke Friis (V)
Klima- og energiminister

Så kom Klimakommissionens rapport - endelig. Gode ting er som bekendt værd at vente på, og Klimakommissionens rapport er så sandelig god. Med rapporten har vi fået en faglig værktøjskasse, der nu skal bruges til at udarbejde regeringens strategi for, hvordan Danmark bliver uafhængig af fossile brændsler.

Stort set alle har taget godt imod rapporten, mens en del, også fra oppositionen, har haft travlt med at tage bestemte redskaber ud af værktøjskassen. Tilsvarende har man kunne høre, at det nu bare gjaldt om at komme i gang.

Her har jeg en lidt anden tilgang til tingene. Ja, jeg har kun næsegrus af beundring over for dem, der allerede i uge 1 efter Kommissionens rapport ved præcist, hvordan det faglige indspil skal omsættes til et konkret politisk udspil. Når regeringen nedsatte en kommission, var det præcis fordi, vi havde brug for råd og vejledning, og præcis derfor vil vi også tage os den nødvendige tid til at forholde os til de konkrete forslag - også selvom det fører til anklager om politisk "nøl".

Nu handler det om politik
Men naturligvis er vi allerede gået i gang med at nærstudere rapportens anbefalinger. Det er min ambition, at vi inden årets udgang kan fremlægge en samlet strategi for, hvordan Danmark bliver uafhængig af fossile brændsler. Og her vil regeringen ikke nøjes med at udstikke destinationen og en dato for at nå derhen - det kunne vi nok have klaret tidligere. Nej, vi vil også lægge et rejsebudget og en rejseplan for, hvordan vi når frem til målet. Vel at mærke på en måde, så vi også tager hensyn til konkurrenceevnen og danske arbejdspladser. Det kan blive svært at nå på den relativt korte tid, men vi prøver.

Man skal være opmærksom på, at vi betræder jomfruelig jord. Mig bekendt har ingen anden regering, hverken i Danmark eller i noget andet land, nogensinde fremlagt en konkret strategi for, hvordan en nation bliver uafhængig af fossile brændsler.

Det bliver derfor en svær opgave, også selvom det står klart, at vi grundlæggende skal fortsætte af den kurs, vi allerede har fulgt i nogle år: Vi skal bruge endnu mere vedvarende energi, og den skal især baseres på (hav)vind og biomasse. Vi skal også fortsætte med at energieffektivisere, og vi skal fastholde den satsning på klima- og energiforskning, som denne regering har opbygget.

Klimakommissionens rapport indeholder også spændende nye tanker, herunder bl.a. et bud på, hvordan vi får nedbragt energiforbruget i bygninger. Anbefalingen om den tvungne energisparekonto er logisk nok et kontroversielt forslag. De fleste af os bryder os ikke om tvang. Men også her er min tilgang, at vi skylder at overveje forslaget grundigt, før vi afgør, om det kan bruges eller ej. Under alle omstændigheder kommer vi ikke udenom, at vi skal have energiforbruget i bygninger kraftigt ned, hvis det skal lykkes os at indfri målet om at blive uafhængige af fossile brændsler.

Vi er allerede i fuld gang
Som nævnt har Klimakommissionen fremlagt en række anbefalinger, der grundlæggende støtter den kurs, vi har været på de sidste mange år. Det ser jeg som en bekræftelse af, at den energipolitik der er ført, støttet af et bredt flertal i Folketinget, i det store hele, er den rette.

Og heldigvis har vi da heller ikke bare siddet og ventet på kommissionens rapport. Tag bare den tid, hvor jeg har været minister. Her har vi truffet beslutning om Anholt Havmøllepark, igangsat implementering af strategien for nedbringelse af energiforbruget i boliger, oprettet Center for Energibesparelser, taget en lang række initiativer til at fremme brugen af bioenergi, skabt el-forbindelse mellem Øst- og Vestdanmark, besluttet etablering af bedre gasinfrastruktur, igangsat udskiftning af oliefyr med varmepumper, og vi har netop taget initiativ til bedre udnyttelse af geotermi. Og så er vi også gået i gang med f.eks. at få havvind ned i pris - et forslag, som står i kommissionsrapporten. Så kort sagt: Vi starter ikke på flade fødder, men er allerede oppe i fart!

De kommende mange år skal vi videre af samme spor. Jeg tror, det kommer til at blive med Klimakommissionens rapport som et godt fundament, og det er mit håb, at det også i fremtiden bliver med et bredt politisk flertal bag.

Forrige artikel Klimakommissionen overser den grønne energi Næste artikel Elafgifter kan skubbe energisektoren i grøn retning
Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Minister skal i samråd om kontroversiel forskningsrapport om bundtrawling, Transportudvalget rejser til Tyskland og to partier på højrefløjen mødes i weekenden. Her er, hvad du skal holde øje med i den kommende uge.