Lad forbruget følge strømmen

DEBAT: Det skal være nemmere for danskerne at bruge strømmen fra vindmøller, når det blæser meget, skriver Lars Aagaard, der her kommer med fire bud på mere fleksibilitet.

De seneste år har det i klimaets tegn været en politikersport at overgå hinandens mål for vedvarende energi.

Ingen kan være uenige i, at energisystemet skal skifte spor. Både for klimaets og forsyningssikkerhedens skyld. Men kampen om de gode viljer overskygger et væsentligt spørgsmål: Hvad skal vi bruge al den strøm fra vedvarende energikilder til?

Vi kan se frem til, at vindmøller skal levere 50 procent til den danske elforsyning for at nå målet om 30 procent af vores samlede energiforbrug med vedvarende energi i 2020.

Negative elpriser
De store mængder vindmøllestrøm er der rigtig mange muligheder i. Men det kræver også, at danske politikere ofrer nogle timer på, at tænke over, hvordan vi får bedst gavn af den.

Vi har i 2009 allerede oplevet blæsende dage med lavt elforbrug, hvor elprisen går i nul. Fremover vil vi opleve, at det kan blive til negative elpriser.

De færreste vil mene, at det er hensigtsmæssigt. Heldigvis ligger flere løsninger på udfordringen lige for: det simple ord er fleksibilitet. Det kan få energiproduktion og forbrug til at hænge sammen.

Det betyder, at det skal være nemt for danskerne at bruge strømmen, når det blæser meget, og strømmen er billig.

Bud på fleksibilitet
Her er fire bud på enkle løsninger, der kan hjælpe fleksibiliteten på vej:

 

  1. Giv forbrugeren økonomisk motivation for at udskifte oliefyret med en varmepumpe. Det giver ikke tilstrækkelig mening i øjeblikket, hvor CO2-afgiften på strøm er langt højere end på olie og firedobles frem til 2020.

 

  1. Gør det billigt for danskerne at købe en elbil med en fortsat afgiftsfritagelse efter 2012. Elbiler kan opsuge den overskydende vindmøllestrøm og skabe den nødvendige balance i systemet. Samtidig kan elbilen være med til at knække CO2-kurven ved i stigende grad at køre på den voksende andel af vedvarende energi.

 

  1. Giv forbrugeren mulighed for at agere på markedet med intelligente elmålere. Her bør energiselskaber og politikere gå hånd i hånd for at sparke den udvikling i gang.

 

  1. Lad os udvikle fjernvarmesystemets potentiale som varmelager i kombination med udbredelse af varmepumper og dypkogere i fjernvarmen.

 

De fire bud er ikke en udtømt liste over muligheder, men fire sikre bud på at skabe sammenhængen mellem forbrug og produktion. Den heldige bivirkning er, at vi også gør os langt mindre afhængige af olie fra ustabile olieregimer.

Forrige artikel Velundersøgt Nord Stream-rørledning Næste artikel Hvor er sundheden i CO2-debatten?
Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Minister skal i samråd om kontroversiel forskningsrapport om bundtrawling, Transportudvalget rejser til Tyskland og to partier på højrefløjen mødes i weekenden. Her er, hvad du skal holde øje med i den kommende uge.