DF: Lad os spare CO2-kravene i mål

DEBAT: For at komme i mål med EU’s CO2-krav til Danmark skal der spares i stedet for at give støtte, mener Dansk Folkeparti. Mikkel Dencker (DF) foreslår dog en ny lånemetode til de huseejere, der ikke selv kan finde penge til at skifte gamle installationer ud.

Af Mikkel Dencker (DF)
Klimaordfører

Kommissionens udmelding om, at Danmark skal nedbringe udledningen af CO2 med 39 procent i forhold til 2005-niveauet, er et voldsomt krav til Danmark.

Kravet slår især hårdt, fordi vi dermed ikke får kredit for den store reduktion, som blev gennemført i årene før 2005, hvor reduktionerne var dyrekøbte, fordi de i så høj grad blev realiseret gennem investeringer i grøn energi, som måtte subsidieres.

Dog skal det tages med, at vi er gunstigt stillet på transportområdet for så vidt angår privatbilismen. Vi kan både regne den generelle forbedring af bilernes brændstoføkonomi med, som er sket i perioden, men også den reform af registreringsafgiften, som Dansk Folkeparti gennemførte sammen med VK-regeringen i 2007. Det vil vise sig, her et årti senere, at have været endnu mere fremsynet, end man var klar over, da den blev indført.

For med den reform tog Danmark et ekstraordinært tigerspring mod mere brændstoføkonomiske biler. Et tigerspring, som tæller med i opfyldelsen af Kommissionens krav.

Spare i stedet for at støtte
I Dansk Folkeparti håber vi, at en gavnlig bieffekt af de skærpede krav for transport, bygninger og landbruget bliver, at Danmarks energi- og klimapolitik i højere grad vil være orienteret mod at spare på energien, frem for at udskifte produktionsapparatet. En udskiftning, som i stor stil skulle subsidieres.

Nej, vi ser hellere, at fokus ligger på at spare unødigt energiforbrug væk. Det er der sund fornuft og langt bedre nationaløkonomi i end den traditionelle løsning med subsidier til grøn energiproduktion.

En ny lånemetode til boligejere
Et lille, men oplagt, indsatsområde kunne være at få udskiftet forældede varmeinstallationer i private boliger. Her ligger et stort potentiale for energibesparelser og samtidig også en økonomisk gevinst for boligejeren. Men ofte bliver potentialet ikke udløst på grund af manglende adgang til finansiering.

Her kunne et løsningsforslag være at etablere en alternativ lånemulighed for de boligejere, som ikke kan få finansiering hos realkreditinstitutter eller banker, hvilket ikke er så få – især i landdistrikterne. Netop den manglende adgang til finansiering er en årsag til, at mange ældre huse i disse dele af landet har utidssvarende varmeinstallationer med et meget højt energiforbrug.

Derfor mener vi i Dansk Folkeparti, at en lille del af vejen til målopfyldelsen går denne vej forbi vores landdistrikter.

Forrige artikel Dansk Byggeri: Udnyt klimakrav til at energirenovere Dansk Byggeri: Udnyt klimakrav til at energirenovere Næste artikel Vognmænd om klimakrav: Det handler om kroner og øre Vognmænd om klimakrav: Det handler om kroner og øre