Lidegaard før COP19: Offentlige klimamidler er afgørende

COP19: Nok skal private investeringer i spil, men penge fra offentlige kasser bør blive en væsentlig del af klimafinansieringen til ulandene, lyder det fra klimaministeren forud for COP19. Derudover skal forhandlingerne sikre en fast køreplan for vejen mod en stor global klimaaftale i 2015.

Offentlige penge skal spille en central rolle, når verdens lande i november skal blive enige om klimafinansiering til ulandene.

Sådan lyder det fra klimaminister Martin Lidegaard (R), her få uger før COP19 skydes i gang.

"Enhver må forstå, at offentlige midler er nødvendige. Det er vigtigt, at de kommer til at udgøre en væsentlig del i det samlede billede," sagde han under en pressebriefing i Klima- og Energiministeriet torsdag.

I sidste uge var Danmark vært for et stort anlagt møde i København, hvor behovet for private investeringer i klimaprojekter i ulande blev diskuteret. Dengang blev en række ministre for i- og ulande samt FN's generelsekretær Ban Ki-moon enige om, at det vil blive nødvendigt med private midler, hvis ilandene skal leve op til løftet fra COP15 om at sende 100 milliarder dollars til ulandene i 2020.

Det budskab er blevet mødt med skepsis fra både forsker- og NGO-verdenen, som frygter, at de private investeringer vil styre uden om de fattigste ulande, blandt andet fordi de lande i særlig grad har brug for investeringer i klimatilpasning (læs mere i linkboks til højre).

Og ministeren deler bekymringen:

"Det er svært at finde private penge til klimatilpasning," sagde han og fortsatte:

"Men man skal også gøre sig klart, at det er urealistisk at tro, at alt kan være offentlige midler."

Danmark i central rolle
Ifølge ministeren er det for tidligt at lægge sig fast på en konkret fordeling mellem offentlige og private midler. Men han nævner, at man også på EU-niveau er enige om, at "en pæn del" skal være offentlig. Sidste topmøde i Doha udviklede sig i en noget uheldig retning, set med EU-briller, da der på daværende tidspunkt ikke var enighed om linjen. Her krævede Polen således i modsætning til resten af EU, at ubrugte klimakvoter - fra Kyoto-aftalen - skulle overføres til næste periode.

Martin Lidegaard frygter imidlertid ikke en gentagelse i Warszawa.

"Vi har vedtaget konklusioner i Rådet om positionen denne gang, og Polen siger, at de ønsker et resultat. Så jeg er ret fortrøstningsfuld," sagde han.

Om det har relation til ønsket om et resultat skal være usagt, men ikke desto mindre har det polske formandskab bedt Danmark sammen med Uganda at spille en central rolle i netop forhandlingerne om klimafinansiering.

Martin Lidegaard får således rollen som facilitator for de afgørende forhandlinger fra den 20. november.

"Danmark kommer til at spille en ganske central rolle i forhandlingerne. Og det bliver ikke nogen nem opgave, så jeg går til den med ydmyghed," sagde han.

Køreplan frem mod Paris
Selvom det store tema på COP19 bliver klimafinansiering, så kommer spørgsmålet om at få alle lande til at forpligte sig til en stor global aftale dog også til at spille en væsentlig rolle. Indtil videre har det været så som så med at få verdens ledere til at forpligte sig, men Martin Lidegaard håber på, at man i Warszawa kan blive enig om en køreplan, som skal sikre de relevante skridt frem mod en stor aftale til COP21 i Paris i 2015.

"Vores udgangspunkt er, at verdens lande i løbet af 2014 melder sine nationale mål ind, så hjemmearbejdet er gjort inden de store forhandlinger i Paris," sagde Martin Lidegaard.

Ud over den fremtidige klimaaftale, så har landene dog et andet hængeparti frem mod 2020. For der er markant forskel på, hvad der er taget af klimatiltag på globalt plan, og på, hvad der frem mod 2020 er nødvendigt for at holde sig på rette kurs i forhold til 2-gradersmålsætningen. Det hul skal man også gerne blive enige om hvordan bliver lukket, lyder det fra Lidegaard.

Så der er nok problemstillinger på dette års klimatopmøde, og selvom ministeren er optimist, så går han til opgaven med en vis skepsis.

"Det lyder alt sammen meget godt, men jeg vil understrege, at det er meget lettere sagt end gjort," sagde han.

Forrige artikel Cleantech-klynger indgår i nyt samarbejde Næste artikel Naturgaskunder sparer 50 millioner kroner