Russisk comeback sætter fægte-formand i kattepine: "Vi skal bakke op om de danske fægtere. Uanset hvad de vælger"

Dansk fægte-formand er en skarp kritiker af Ruslands begyndende comeback i fægtesporten, men vil ikke fordømme atleter, der vælger at fægte mod russere.

IOC-præsident Thomas Bachs ønske om en blødere Rusland-linje er ved at slå igennem, og flere og flere forbund er begyndt at åbne for deltagelse af russiske atleter, hvis de lever op til betingelser som eksempelvis at konkurrere under neutralt flag.

Kursen har mødt hård kritik fra dansk side, og Dansk Fægte-Forbund er ingen undtagelse.

"Vi kan ikke stå inden for, at de russiske atleter deltager ved stævnerne, når Rusland agerer som de gør og bruger sporten, som de gør," siger formand Jan Sylvest Jensen.

Udmeldingen kommer efter, at det internationale fægteforbund har åbnet for russiske fægtere, hvilket i slutningen af marts fik Dansk Fægte-Forbund til at aflyste et internationalt fægte-stævne.

Siden har Polen fulgt trop med et lignende træk.

Men selvom forbundet på politiske niveau forsøger at tage kampen op med det store flertal i den internationale fægte-familie, så vil Jan Sylvest Jensen ikke spænde danske fægtere for en politisk vogn.

"Det signal, vi har sendt til vores atleter er, at det får ikke nogen konsekvenser i forhold til Dansk Fægte-Forbund - uanset om de vælger at fægte imod russiske atleter, eller om de vælger ikke at gøre det. "

Så I bakker op om danske atleter, der vælger at fægte imod russere?

"100 procent."

Hvorfor?

"De har brugt 15-20 år på at nå frem til, hvor de står i dag. Og det er i høj grad finansieret via dem selv."

Danske fægtere får ikke støtte fra Team Danmark, og forbundet skønner derfor, at atleterne selv bruger mellem 70.000 og 150.000 kroner årligt på at dyrke deres sport på topniveau.

"Så vi skal bakke op om de danske fægtere. Uanset hvad de vælger," mener Jan Sylvest Jensen.

Han afventer nu reaktionen fra det internationale fægteforbund oven på den danske aflysning. Han frygter, at reaktionen bliver en permanent flytning af den internationale sportsbegivenhed til Afrika eller et andet område, som ikke har samme reservationer over for russisk deltagelse.

Europa er i mindretal
De europæiske nationer er den ultimative magtfaktor i international fægtning med 4.000 licenser. Og det er mere end tre gange som Asien, der er sportens næststørste kontinent.

Alligevel bliver de europæiske nationer trynet i det internationale idrætsdiplomati, fortæller Jan Sylvest Jensen.

"Selvom vi repræsenterer klart flest atleter er vi i mindretal. Fordi en række nationer med meget lidt fægtetradition stemmer efter ønsket fra det internationale forbunds ledelse."

Han tager ikke decideret korruption i sin mund. Men han konstaterer, at forbundets russiske præsident Alisher Usmanov i en årrække har været det internationale fægteforbunds vigtigste finansieringskilde. Ushmanov er hovedrig, nær Putin-støtte og på sanktionslisten.

En række små fægtenationer har også nydt godt Ushmanovs gavmildhed, indtil han umiddelbart efter invasionen suspenderede sig selv.

Danmark har også indirekte mærket de russiske midler, fordi det internationale forbund yder støtte til dansk fægtning.

"Jeg har i årevis sagt, at i international fægtning kan vi vælge mellem den italienske mafia og den russiske mafia. Og den russiske betaler," siger han skælmsk.

Men russernes store indflydelse i sporten betyder også, at Jan Sylvest Jensen på et menneskeligt plan har stor sympati for en stribe russiske udøvere og trænere inden for fægtesporten.

"Jeg kender en litauer rigtig godt, som plejer at sige; 'jeg elskere russere, men jeg hader Rusland'. Og sådan har jeg det også. Jeg har mødt så mange fantastiske russere. Men jeg kan ikke stå inde for de ting, der foregår," siger Jan Sylvest Jensen.

Han har været i kontakt med russere, der er flygtet fra regimet. Og Jan Sylvest Jensen har hørt øjenvidneberetninger om, hvordan det russiske politi gennembankede unge russiske demonstranter i Sankt Petersborg i krigens indledende fase.

"Og det er nok også derfor, jeg har så stærke meninger om den her sag. Fordi jeg har hørt så meget om, hvad der foregår. Og jeg ved hvor svært det er for de menige russere at gøre oprør," siger han.

Forrige artikel Ugens profil: Tidligere eliteatlet arbejder hver dag for at sikre den danske foreningsmodel Ugens profil: Tidligere eliteatlet arbejder hver dag for at sikre den danske foreningsmodel Næste artikel Ugens profil: Badmintonchef skaber danske talenter i en verden med øget konkurrence Ugens profil: Badmintonchef skaber danske talenter i en verden med øget konkurrence