Flertal i Folketinget vil udelukke Rusland fra al international idræt

Et flertal i Folketinget støtter maksimale sportslige sanktioner mod Rusland. DIF bakker op. 

Den internationale sanktionshammer skal ramme russisk idræt med maksimal kraft.

Det fastslår kulturminister Ane Halsboe Jørgensen (S) på Twitter.

"Regeringen arbejder for de hårdest mulige sanktioner overfor Rusland, også når det gælder idræt. Vi presser på for, at landet udelukkes fra al international sport," skriver hun fredag ved frokosttid.

Regeringen vil de kommende dage arbejde for, at et samlet EU skal boykotte Ruslands deltagelse i international idræt. Og de har et flertal i Folketinget bag sig.

"Vi støtter forslaget, og hvis ikke regeringen havde fremsat det, så havde vi selv gjort det. For det sender et signal om, at Ruslands invasion af Ukraine er fuldstændig utilstedelig," siger Venstres kulturordfører, Jan E. Jørgensen.

Selvom udelukkelsen fra idræt ikke er den sanktion, som rammer den russiske økonomi hårdest, er det stadig en vigtigt våben, mener han.

"Det er noget, der vil blive bemærket - også blandt menige russere, som måske ikke følger så meget med i politik til daglig. Så det vil gøre indtryk og vil forhåbentligt føre til et internt stigende pres mod præsident Putin," siger Jan E. Jørgensen.

Dansk Folkeparti støtter også regeringens forslag.

"Man kan ikke invadere Ukraine og så samtidig tro, at man kan deltage i internationale sportsstævner, som om intet er sket," skriver partiets idrætsordfører, Dennis Flydtkjær, i en sms til Altinget.

International chef i Play the Game, Jens Sejer Andersen, roser regeringens forslag.

"Det er positivt, at regeringen nu spiller offensivt ud. Nu bliver det så afgørende at få skabt enighed i EU, og det er også mit indtryk, at man arbejder på det," siger han.

Og Jens Sejer Andersen har en vis tro på, at det kan lade sig gøre.

"Nogle af de lande i Syd-og Østeuropa, som ind i mellem kan være lidt fodslæbende rent idrætspolitisk, har lige præcis i den her sag et stort ønske om at lægge pres på Rusland," siger han.

DIF bakker op
Danmarks Idrætsforbund støtter også regeringens forslag om at udelukke Rusland fra al international idræt.

"Det hilser vi velkomment og bakker fuldt ud op om," siger formand, Hans Natorp.

Han mener ligesom regeringen, at det er afgørende, at man nu finder fælles fodslag i EU-regi.

"Jeg er glad for, at regeringen går ind og tager EU-vejen og prøver at få skabt en samlet international sanktionsvej på det sportslige," siger Hans Natorp.

Derudover har arbejder DIF selv på de interne linjer i de sportspolitiske korridorer.

"Vi har et møde senere i eftermiddag med alle de nordiske olympiske komitéer, hvor vi ser på, hvordan vi bedst muligt kan lægge pres på Rusland," siger Hans Natorp.

Men allerede nu råder DIF sine specialforbund til at holde sig væk fra Rusland.

"De skal simpelthen lade være med at tage til Rusland og gå i konkurrence. Det er ud fra et sikkerhedsmæssigt aspekt, at vi går ind og rådgiver om det. Udover at vi principielt ikke synes, man skal have nogen sportslig interaktion med Rusland nu," siger Hans Natorp.

*Artiklen er kl 15.20 opdateret med kommentarer fra Play the Game og DIF.

Forrige artikel Opsamling: Sådan bliver der mere diversitet på ledelsesgangene i dansk idræt Opsamling: Sådan bliver der mere diversitet på ledelsesgangene i dansk idræt Næste artikel Altinget på vej med nichemedier i Norge Altinget på vej med nichemedier i Norge