Vandsektorloven har plads til forbedringer

DEBAT: Vandsektorloven har givet højere priser og mere bureaukrati. Derfor er der behov for mere konkurrence på området, mener Henrik Høegh (V).

Af Henrik Høegh
Miljøordfører for Venstre

I tidernes morgen var formålet med vandsektorloven at effektivisere vandværkerne med 1,4 mia. kr. Men et eller andet gik grueligt galt. Vandværkernes regnskaber har ikke fået det bedre, men det har revisorernes. De har fået mere arbejde med at kontrollere alle vandselskabers regnskaber. I år 2013 burde man vide bedre. Mere bureaukrati betyder ikke billigere drikkevand.

Konkurrencestyrelsen konkluderede, at det kun er i den offentlige vandsektor, at der er store effektiviseringsmuligheder på op til 1,4 mia. kr. Alligevel kom de i forvejen effektive private vandværker med i aftalen i sidste øjeblik. Derfor er vi i Venstre parat til at fritage de private vandværker for dette regeltyranni, som bør afløses af en mere enkel benchmarking til glæde for de frivillige bestyrelser.

Anderledes ser det ud for de offentlige vandværker, som har haft 24,4 procent større prisstigninger sammenlignet med de privatdrevne vandværker fra perioden 2000-2010. Alligevel er der dog behov for at se på forenklinger og standardiseringer over for de offentlige selskaber. Kravene fra Forsyningssekretariatet, som fungerer som kontrolenhed, bør betyde billigst muligt drikkevand til alle og ikke mest muligt bureaukrati, som betales over vandregningen.

Offentlig-privat samarbejde
Fremtidens store forsyningsselskaber vil ikke kun levere drikkevand, men også energi, aftage spildevand og håndtere klimatiltag. Det kan virke skræmmende, hvis disse meget store selskaber alene kommer til at køre efter "hvile i sig selv-princippet", som betyder, at selskaberne hverken må køre med over- eller underskud. Dette princip har før eksisteret for elproduktion, affaldsselskaber og telefoni. Erfaringerne herfra er skræmmende.

Mangel på konkurrence kan ofte blive en sovepude, hvor effektiviseringer og nytænkning kan have trange vilkår. Derfor bør vi gennem Vandsektorloven sikre, at de nye store forsyningsselskaber konkurrenceudsættes og får endnu bedre mulighed for af indgå i offentlige-private samarbejder.

Teknologieksport
For dansk forskning og teknologiudvikling på hele dette store grønne område vil denne konkurrenceudsættelse være meget nødvendig. Kun derigennem får vi en maksimal udnyttelse af de store grønne eksportmuligheder på dette område. I Venstre vil vi følge vækstteamets anbefalinger om at ændre vandsektorloven, så offentlige-private partnerskaber (OPP) udvides, så vigtig teknologiudvikling og eksportmuligheder øges.

 

 

Forrige artikel Strategisk energiplanlægning skal op i gear Strategisk energiplanlægning skal op i gear Næste artikel Forbrænding betyder mere deponering