Undlad at gamble med fjernvarmeeksporten

DEBAT: Politikerne bør afholde sig fra at eksperimentere med non profit-reguleringen i fjernvarmesektoren, advarer Anders Eldrup, John Veje Olesen og Kim Mortensen i dette fælles opråb.

Af Anders Eldrup, John Veje Olesen og Kim Mortensen
Hhv. bestyrelsesformand for Grøn Energi, adm. direktør i Babcock & Wilcox Vølund og direktør i Dansk Fjernvame.

I Vojens er det forbrugerejede fjernvarmeselskab netop blevet færdig med at fylde 200 millioner liter vand i et damlager, der skal gemme varmen fra 70.000 kvadratmeter solpaneler fra sommer til vinter.

Investeringen på 120 millioner kroner kan dække 45 procent af det årlige varmeforbrug, skære 10-15 procent af forbrugernes regninger og reducere udledningen af CO2 med 6.000 ton hvert år. Anlægget er det største af sin slags i verden og et eksempel på, hvorfor Danmark er et foregangsland på fjernvarmeområdet.

Danmark som foregangsland
64 procent af alle husstande, eller godt 3,6 millioner danskere, har nu fjernvarme, og der kommer hele tiden flere til. Alene sidste år blev 19.300 flere husstande koblet på nettene. Det svarer nogenlunde til en by på størrelse med Fredericia.

Det kan kun lade sig gøre, fordi fjernvarmeselskaberne tænker innovativt og investerer langsigtet i at tilbyde et grønt, komfortabelt og konkurrencedygtigt varmeprodukt, som falder i forbrugernes smag, men som også gør Danmark til et foregangsland og har skabt en markant eksportsucces.

Eksportsucces truet
Desværre er den succeshistorie truet, for i øjeblikket er der et politisk pres imod fjernvarmesektoren, der kan skade eksporten.

Situationen er allerede kendt fra vandsektoren. Her er danske virksomheder verdensførende og henter store indtægter hjem til Danmark, men flere års usikkerhed om sektorens regulering og rammebetingelser har nu sat den teknologiske udvikling i stå. Det truer eksporten.

Det må ikke ske for fjernvarmesektoren – heller ikke selv om man fra politisk side har fokus på at gøre forsyningssektorerne mere effektive.

Effektiviteten er i højsædet
Selvfølgelig skal fjernvarmeselskaberne være effektive. Det kræver forbrugerne også – mange af dem er jo medejere af deres selskab. Og selvom fjernvarme er et såkaldt naturligt monopol, er det alligevel en konkurrenceudsat varmeforsyning. Forbrugerne har flere alternativer, og de tøver ikke med at skifte, hvis der viser sig et bedre tilbud.

Derfor investerer landets fjernvarmeselskaber milliarder hvert år i nye, grønne løsninger, der skal skabe stabile og lave priser. I 2013 blev der eksempelvis postet fem milliarder kroner i nye projekter, hvilket skabte 6000 arbejdspladser. Og det seneste år har hele 246 fjernvarmeselskaber sænket priserne.

Det er også rationalet bag, at HOFOR og Fjernvarme Fyn har overtaget Amagerværket og Fynsværket fra kommercielle elselskaber. Og i Aarhus investerer det kommunale forsyningsselskab nu en milliard kroner i et nyt, biomassefyret kraftvarmeværk. Blot for at nævne nogle af de større investeringer.

Helhedsløsninger skal bane vejen
De mange investeringer og fjernvarmens evne til at udvikle helhedsløsninger gør Danmark til et trækplaster for udenlandske delegationer. Det nyder eksempelvis Danfoss, Logstor, Kamstrup og Grundfos godt af.

Branchen omsætter for over 33 milliarder kroner. Heraf er fem milliarder eksport, og industrien regner selv med, at det tal vil vokse med en milliard hvert år og runde 10 milliarder kroner i 2020.

Det skaber beskæftigelse til endnu flere faglærte medarbejdere og ingeniører i hele Danmark. 2020-prognosen forudser 4000 nye jobs oven i de knap 11.000, der i 2013 var direkte beskæftigede i branchen. For de danske kompetencer er efterspurgte, og behovet er kæmpestort.

Alene i EU bliver der hvert år spildt energi i et omfang, der ifølge Det Internationale Energiagentur svarer til det samlede opvarmningsbehov i alle medlemslandene. I stedet importerer landene mere end 100 milliarder kubikmeter gas fra Rusland og deponerer 80 millioner ton affald hvert år, som miljømæssigt forsvarligt kunne være omdannet til fjernvarme.

Fjernvarme som bæredygtigt lager
Sideløbende hermed bliver behovet for at kunne anvende og lagre energi fra sol og vind kun større og større. På sigt kan elbiler og gas i transportsektoren måske være en del af løsningen, men lige nu er det kun fjernvarme, der kan balancere et tiltagende grønt og fluktuerende energisystem.

Det skal vi som foregangsland selvfølgelig kapitalisere maksimalt på, ikke mindst gennem systemeksport og helhedsløsninger, der kan gøre eksportpotentialet endnu større.

Babcock & Wilcox Vølund har eksempelvis vundet kontrakter på affaldsforbrændingsanlæg i Storbritannien til en samlet værdi på op mod 5 milliarder kroner. Disse ordrer var næppe kommet i hus uden det danske fjernvarmesystem som et forbillede og det nye Amager Bakke som en showcase på et moderne og miljørigtigt affaldsbaseret energianlæg.

Politisk medspil nødvendigt
Men politikerne skal også spille med, hvis eksportpotentialet skal udnyttes fuldt ud.

Fjernvarmens succes er netop resultatet af årtiers lang og fremsynet regulering, men desværre ser det ud til, at man på Christiansborg er klar til at hælde barnet ud med badevandet.

For mens EU med en ny energiunion i støbeskeen gøder jorderne for yderligere dansk fjernvarmeeksport, ja, så vil regeringen herhjemme erstatte den succesfulde non profit-regulering af sektoren med en indtægtsrammeregulering, som ingen kender konsekvenserne af – hverken i forhold til fjernvarmesektoren eller de følgevirkninger, den vil få for hele energisystemet.

Sporene fra elsektoren burde ellers skræmme. Her har indtægtsrammer på få år resulteret i et investeringsefterslæb på fire milliarder kroner. Og forbrugerne betaler ikke mindre for strømmen. Sådan et eksperiment skal man ikke kaste fjernvarmesektoren ud i.

Behold non profit-reguleringen
Det udelukker ikke, at effektiviteten i sektoren kan blive endnu bedre, for eksempel gennem benchmarking og ved at rydde de mange forhindringer for fusioner og andre samarbejder mellem selskaberne af vejen. Det haster også med at gentænke tilskuds- og afgiftssystemet. 

Til gengæld bør politikerne ikke gamble med den nuværende non profit-regulering af fjernvarmesektoren. De bør i stedet bygge videre på succesen og sikre fjernvarmeselskaberne råderum til fortsat at investere langsigtet ud fra en grøn og samfundsøkonomisk tilgang. Ligesom de fremsynede fjernvarmefolk i Vojens. Det vil gavne forbrugerne, industrien og eksporten.

Forrige artikel Markedet svigter yderområderne Markedet svigter yderområderne Næste artikel Forbrændingschefer: DN blander meninger og fakta Forbrændingschefer: DN blander meninger og fakta