Tænketank: Ren gevinst ved overskudsvarme

REPLIK: Vi kan slå tre fluer med et smæk, hvis vi investerer intelligent i fjernvarmen. Det skriver analysechef i tænketanken Grøn Energi Jesper Koch som replik til S-borgmester Birgit Hansens indlæg om fjernvarme på frederikshavnsk.

Jesper Koch
Analysechef i Grøn Energi

Det er et rigtig godt indlæg, som Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen skrev den 5. april. Hun rejser en relevant debat omkring udnyttelse af overskudsvarme.

Krumspring og skatteadvokater
I Frederikshavn har de som et af de få steder i landet formået at udnytte overskudsvarmen fra industrien. Men det er ikke sket uden krumspring og med hjælp fra en skatteadvokat.

Potentialet for overskudsvarme i hele Danmark er enormt. I en rapport fra 2013 anslås potentialet i Danmark at kunne opvarme hele Aarhus eller 10 procent af Danmarks samlede varmebehov. Men det tal er blevet endnu større sidenhen. Ikke mindst på grund af Apples kommende datacenter i Viborg, der vil kunne opvarme hele kommunen – og mere til.

Tre fluer med et smæk
Med overskudsvarme følger også varmepumper, der er en oplagt måde at integrere grøn strøm i fjernvarmen, hvilket der er et bredt politisk ønske om. Derudover vil der ved yderligere udnyttelse af overskudsvarme også være en betragtelig reducering af CO2-udledningen, som Frederikshavns borgmester også fortæller.

Her er altså mulighed for at slå tre fluer med ét smæk, hvis der bliver investeret i fjernvarmen på den rigtige måde. Grøn Energi offentliggjorde i september en analyse, der viser, at Grøn Energis forslag til en PSO-lettelse på varmepumper over seks år vil give et samlet provenu på 700 millioner kroner.

Virksomhederne mangler incitament
Borgmester Birgit S. Hansen påpeger i øvrigt i sit indlæg, at der ikke er det store incitament for virksomhederne til at medvirke i overskudsvarmeprojekter, når reglerne på området er, som de er.

Det er en relevant diskussion at tage op. Og her kunne det være en overvejelse værd, om man i varmeforsyningsloven skal åbne for at gøre det mere attraktivt for virksomhederne at udnytte deres overskudsvarme.

Forrige artikel Olie Gas Danmark: Olien og gas er medspillere i den grønne omstilling Olie Gas Danmark: Olien og gas er medspillere i den grønne omstilling Næste artikel Fors A/S: Hvordan bliver vi den hurtigste dreng i klassen? Fors A/S: Hvordan bliver vi den hurtigste dreng i klassen?