Standard fremmer gennemsigtighed i virksomheder

DEBAT: Gennemsigtighed er vigtigt, når offentlige virksomheder bruger samfundets penge. Ny standard kan kortlægge, hvordan en virksomhed håndterer sine aktiver, så de bidrager mest muligt til virksomhedens overordnede mål, skriver Henrik Martens, markedschef i Grontmij.

Af Henrik Martens
Markedsdirektør i Grontmij

Mistillid til brugen af de begrænsede offentlige indtægter giver løbende anledning til ophedede debatter, komplekse benchmarking-modeller og endnu mere kompleks lovgivning, hvor incitamenterne bliver slørede, som i tilfældet med Vandsektorloven.

Englænderne har naturligvis haft samme udfordring inden for bl.a. deres vandforsyningsvirksomheder og har derfor over en årrække udviklet en standard for god Asset Management, og denne er nu udviklet til en bredere, international standard for alle typer aktiver.

Asset Management er et flere hundrede år gammelt begreb, men uden standard har alle haft hver deres forståelse, og det har været vanskeligt at implementere. Med den nye standard ses der på virksomhedens modenhed inden for 121 discipliner, der er afgørende for en effektiv virksomhed og for at sikre, hvad der kaldes ”Clear line of sight”, dvs. at strategiske mål og retningslinjer er kendt hele vejen igennem organisationen, og at alle beslutninger sigter på disse mål og er baseret på en sikker opsamling, deling og analyse af erfaringer/viden.

Strategiske mål
Vigtigheden af at udbrede kendskabet til de strategiske mål er kendt – ligesom udfordringerne med at lykkes er det. Et eksempel på vigtigheden af at målrette opsamling, deling og analyse af viden kan være i forbindelse med vurderingen af risikoen for at et aktiv, f.eks. en pumpe, fejler.

Ofte fortages denne vurdering ret subjektivt baseret på en enkelt mands egne måske begrænsede erfaringer med denne type aktiv, og han tager ingen chancer og sætter den derfor lidt højt. Og hvad værre er, oversættes den måske for høje risiko direkte med høj konsekvens, hvilket langt fra altid er tilfældet.

Konklusion bliver derfor ofte, at "vi må hellere gøre noget ved aktivet".

Behov for dokumentation
Og hvad så? En dygtig forsyningsdirektør sagde for nylig til et møde: ”Vi bruger cirka 150 millioner kroner på vedligehold om året, og jeg aner ikke, om det er det rigtige niveau”, så han var meget interesseret i at høre mere om asset management og den nye standard.

Der er rigtig mange af borgernes penge på arbejde ude i de offentlige virksomheder, og alle har behov for, at der er transparens og tillid omkring det store arbejde, der udføres i den offentlige sektor – her vil den nye standard blive afgørende.

Grontmij er således allerede i fuld gang hos de største forsyningsvirksomheder inden for vand og energi, og standarden er lige så relevant for forsvaret, sygehusene, veje osv.

Vi kan ikke spå om indholdet i hverken finansloven eller den reviderede udgave af vandsektorloven, men at kunne ”mere med mindre” er kommet for at blive – asset management er den strukturerede vej derhen.

Forrige artikel  Vi skal blive langt bedre til at udnytte vores affald Vi skal blive langt bedre til at udnytte vores affald Næste artikel Varmepumper - 30 forspildte år Varmepumper - 30 forspildte år