S: Vi kan ikke quickfixe vores grundvand – men vi er godt på vej

Socialdemokratiet har allerede sat gang i en lang række tiltag, så at vi kan sikre, at vores børn og børnebørn kan drikke vandet fra vandhanen i fremtiden. Men vi er ikke i mål endnu, skriver Kasper Roug (S).

Vi skal passe på vores grundvand. Det er helt fundamentalt, at vi trygt kan åbne for vandhanen og drikke vandet derfra, uden at det smager af klor, og uden at det gør os syge.

Ikke i mål med beskyttelsen

Jeg vil tro, at det for de fleste danskere føles som en selvfølgelighed, at vi kan drikke vandet direkte fra hanen, fordi vi i Danmark har noget af det bedste grundvand. Vi behøver ikke valfarte til supermarkederne for at købe vand på plasticflasker for at kunne slukke tørsten i rent vand.

Men vi har et stort ansvar for at passe godt på grundvandet, og vi er i Socialdemokratiet meget optagede af at beskytte det. Desværre er vi ikke i mål med den beskyttelse endnu. Miljøministeren har gentagne gange oprustet overvågningen og kontrollen af grundvandet for sprøjtemidler.

De foreløbige resultater viser endnu engang rester efter sprøjtemidler over den tilladte kravværdi. Denne gang er det tre sprøjtemidler, som endda har været ulovlige at bruge i Danmark i 10 år. Det er ikke acceptabelt, og det understreger vigtigheden af, at vi fortsat tester for så mange relevante stoffer som muligt.

Vi har allerede handlet

Desværre findes der ikke et quickfix til beskyttelsen af vores grundvand. Derimod vidner fundene af ulovlige stoffer om, at det er en langsigtet indsats, der er brug for. Derfor har vi sat gang i en lang række tiltag, som sikrer en bedre beskyttelse af vores grundvand.

Udover massescreeninger af flere og flere stoffer har miljøministeren sat gang i en kortlægning af udfordringerne for vores grundvand.

Vi har sat tempo på indsatsen med at beskytte de såkaldte boringsnære beskyttelsesområder, som er et område omkring en vandforsyningsboring, hvor risikoen for forurening kan være høj. Det er en bunden opgave for kommunerne at risikovurdere de boringsnære beskyttelsesområder, så sprøjtning på arealerne, der er i risiko, kan stoppes.

Vi har netop vedtaget et lovforslag, som vil gøre det forbudt at bruge sprøjtemidler som round-up på visse offentlige og private arealer som veje, stier, fortove og indkørsler.

Og med finansloven for 2022 har vi afsat 170 millioner kroner til en ny drikkevandsfond, der blandt andet skal styrke drikkevandsbeskyttelsen.

Med et bredt flertal i Folketinget har vi også indgået en aftale om en ny sprøjtemiddelstrategi, som skal reducere sprøjtemidlers belastning på vores natur og miljø med over en fjerdedel. Og over de næste fem år har vi afsat 368 millioner kroner til at styrke beskyttelsen af vandmiljøet, grundvandet, biodiversiteten og danskernes sundhed. 

Vores børn skal kunne drikke fra vandhanen

Sagt med andre ord er tiltagene allerede mange under den socialdemokratiske regering, fordi vi tager beskyttelsen af vores grundvand meget alvorligt.

Det er der heldigvis flere partier, der gør, og mange af vores gode tiltag er lavet i samarbejde med de røde partier. Nogle er endda brede over midten. Det er kun glædeligt, for beskyttelsen af vores grundvand bør ikke være et spørgsmål om rød eller blå blok, men om vores børns og børnebørns muligheder for at drikke vandet direkte fra vandhanen i fremtiden.

{{toplink}}

Forrige artikel IDA: Vi kan stå overfor et eksporteventyr i vandsektoren – men det kræver, at regeringen omsætter ambitioner til handling IDA: Vi kan stå overfor et eksporteventyr i vandsektoren – men det kræver, at regeringen omsætter ambitioner til handling Næste artikel Aktører: Brug af træ i energiproduktionen er vigtig for den grønne omstilling Aktører: Brug af træ i energiproduktionen er vigtig for den grønne omstilling